Hlavní obsah

Cvičení pomáhá hojit rány

WASHINGTON

Kdo přestane cvičit kvůli řezné ráně či oděrce, dělá obrovskou chybu. Podle amerických fyziologů totiž ne příliš náročné cvičení naopak hojení ran urychluje. Při pohybu se totiž do těla rozlévají protizánětlivé látky, které pak usnadňují zacelení rány.

Článek

„Klíčovým bodem této studie je fakt, že mírné cvičení urychluje hojení ran,“ tvrdí profesor Todd Keylock z Bowling Green State University. Jeho tým prováděl testy s hojením ran na několika laboratorních hlodavcích. Někteří byli ponecháni bez pohybu, jiní měli mírný denní cvičební plán, třetí skupina podstupovala denně vysoce zátěžový pohyb. Rány se hojily nejrychleji u druhé skupiny myší.

„Jednou z možností, jak funguje cvičení, je, že zvyšuje průtok krve postiženým místem. V minulosti jsme již prokázali, že to má vliv na funkci určitých buněk imunitního systému – makrofágů. A pokud cvičení pomáhá snížit množství zánětlivých cytokininů, které makrofágy vychytávají, možná by to mohlo pomáhat snížit zánět a urychlit hojení,“ dodal profesor Keylock.

Podle jeho názoru je tento objev důležitý především pro starší, obézní a diabetem postižené lidi, u kterých se rány obecně hojí hůře a kteří se přitom pohybují často nejméně.

Reklama

Související témata:

Související články

Bércové vředy lze léčit moderně

Trápí spoustu lidí a jejich příčinou bývají cévní problémy. Většinou špatný odtok krve žilami, to znamená žilní nedostatečnost. Vředy se obvykle vytvoří...

Výběr článků

Načítám