Hlavní obsah

Výrobci rádi matou zákazníky, zvláště ve zdravé výživě a kosmetice

Novinky, ČTK, bry, famous

Mnoho lidí běžně věří reklamám, v nichž se uvádí, že určitý výrobek má blahodárné účinky. Leckdy tyto teorie potvrzují i vědci. Britská nezisková organizace Sense About Science otestovala jedenáct výrobků různých značek. Jednalo se především o jogurty, sendviče a kosmetické přípravky. Ve své studii pak tito odborníci uvedli, že většina reklamních sloganů vědu pouze zneužívá.

Článek

Tým přišel se závěrem, že slogany a věty vyřknuté v reklamách jsou často překroucené. Využívají manipulaci jen pro jedinou věc, a to prodat výrobek.

Například jogurt Ski Actvi8 uvedla společnost Nestlé na trh s tím, že dodává tělu potřebnou energii, pokud je kombinován se zdravým jídelníčkem a životním stylem. Vědci pak zjistili, že pokud člověk dodržuje zdravý jídelníček a životní styl, tento jogurt už mu nic nedodá a nepocítí žádnou změnu své vitality či zdravotního stavu.

Stejně tak britský řetězec vyrábějící "zdravější" sendviče Pret A Manger zmiňuje, že jejich sendviče nepoužívá chemikálie jako benzoát sodný. Ten je přitom obsažen přirozeně v brusinkách či jablkách. Ačkoli této látce se tedy vyhýbají, dusitan sodný a hydrogen uhličitan sodný už jim tolik nevadí.

Kosmetika je výnosným obchodem

Dalším výrazně výnosným obchodem jsou reklamy na kosmetické přípravky velkých firem, které se snaží přitáhnout co nejvíce zákaznic. Ty prý při používání jejich produktů výrazně zlepší svou pleť a jejich vrásky zmizí. Firmy však používají ingredience, které naopak pokožce škodí.

Vzácné není ani prezentování "přírodních" přípravků. Ty  mají ve skutečnosti k přírodě na míle daleko, jelikož jejich výtažky jsou syntetické.

České zákaznice používají především zahraniční kosmetiku, spotřeba  produktů domácí výroby klesá. Hodnota dovezených rtěnek, očních stínů, řasenek a dalších krášlících přípravků na oči a rty dosáhla loni 629,9 miliónu korun. Dovoz šamponů se vyšplhal na částku  584,4 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Pozor na nebezpečné laky na nehty

Ministerstvo zdravotnictví varovalo ve čtvrtek spotřebitele před používáním dvou typů laku na nehty. Výrobky obsahují toxické ftaláty, které mohou způsobit...

Původcem rakoviny může být i kosmetika

Podráždění pokožky, její předčasné stárnutí nebo původ rakoviny často způsobuje kosmetika, kterou běžně používáme. Tuto kosmetiku vyrábějí známé velké firmy,...

Výběr článků

Načítám