Hlavní obsah

Hitparáda kočárků aneb jak a za kolik si dobře vybrat

Právo, Monika Ginterová

S miminky se roztrhl pytel. Rodičům jde často hlava kolem z toho, co všechno koupit, na co nezapomenout a podle čeho vybírat. Hoďte už starosti za hlavu, užívejte si nekrásnějších okamžiků v životě a čtěte pondělní Právo, přílohu FIRMA. Poradí vám v novém seriálu BABYBOOM!

Článek

Pondělní vydání Práva přináší velký přehled kočárků, včetně cen a praktických tipů. Obchodníci se shodují, že rodiče začali více utrácet, a to nejen ti nejmajetnější. Také střední či nižší vrstvy obyvatel už neposuzují zboží jen podle cen, ale sledují i kvalitu a jsou častěji ochotní si za ni připlatit.

Snadné manévry umí trojkolka

Moderní rodiče upřednostňují podle Renaty Štefaničové ze specializovaného obchodu Malvík trojkolky, protože jsou lépe ovladatelné, vzhledem k přednímu kolečku otočnému o 360 stupňů stačí k manipulaci jedna ruka, což se hodí třeba při průjezdu mezi regály v obchodě. Bývají také skladnější, lehčí a rozhodně mají lepší průchodnost terénem.

Chcete houpat? Volte čtyřkolku

Pro ty, kteří chtějí své miminko houpat, je podle Petra Javorského z Dětského ráje ideální volbou čtyřkolý kočárek Magnum Inglesina. Spojuje vlastnosti hlubokého a sportovního kočárku v jednom řešení. "Jenže dobrý houpací čtyřkolý kočárek dnes nekoupíte anebo vydrží sotva rok," oponuje majitel obchodu Špuntík Michal Štefanič.

Chcete-li mít jistotu, že se vám kočárek po první jízdě nerozpadne, soustřeďte se na osvědčené značky. Sice si často za ně připlatíte, ale zase budete mít jistotu, že i v případě nějakého problému vám renomovaní výrobci poskytnou výborné servisní zázemí.

Spolehlivé kočárky lze pořídit za 20-25 tisíc korun. Pokud někdo nemá peníze nazbyt, doporučují prodejci i tak koupit raději osvědčenou značku v bazaru, než se spoléhat na levné internetové prodejce. Z druhé ruky je seženou třeba o polovinu levněji.

Podle prodejců mezi špičky patří španělské Jané a Casual Play, nizozemské Quinny, Mutsy, Bugaboo. Dále ještě francouzský Red Castle a Bebé Confort.

Za přijatelný považují také polský X-lander (vznikl z Quinny), neboť má dobrý poměr výkon/cena: vychází o zhruba polovinu levněji než výše zmíněné kočárky.

Na českém trhu je sice několik výrobků, které se snaží profilovat jako české, nicméně za nimi najdeme při bližším pátrání většinou kočárky polské. "Levný polský kočár se vyznačuje přehazovací rukojetí, nicméně nedá se ovládat z jakékoliv strany. Váží alespoň dvacet kilo a má obrovský nákupní košík - to ovšem může být na úkor stability," konstatuje Michal Štefanič, majitel obchodu Špuntík.

V pondělí v Právu čtěte:

Velký přehled nejoblíbenějších kočárků a jejich cen

Tipy na co si dát pozor a co patří do výbavy

Kolik koleček vlastně potřebuje, jak volit s ohledem na stabilitu, váhu, úložný prostor a cenu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám