Hlavní obsah

O měření tlaku a cholesterolu byl zájem

PRAHA

O měření krevního tlaku i hladiny cholesterolu a cukru v krvi, které ve čtvrtek 9.8. nabízela Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) u stánku poblíž stanice metra Národní, byl velký zájem. Novinářům to řekla Jarmila Havlíková z VZP. Dny zdraví jsou součástí pražského festivalu Aventinské kulturní léto. Koná se v prostoru za vestibulem metra.

Článek

Organizátoři vydávali pořadová čísla, aby lidé nemuseli čekat na sluníčku ve frontě. Na zájemce, kteří přišli kolem poledne, se už nedostalo. "Jedno měření a po něm následující konzultace s lékařem trvá asi pět minut. I když zdravotníci používají moderní techniku, je kapacita stánku limitovaná," řekla Havlíková. Další Dny zdraví se na stejném místě uskuteční 23. srpna, 6. a 20. září a 4. října. 

O měření měli největší zájem lidé vyššího věku, ale ani mladí lidé nebyli výjimkou. Nejmladší pacientce bylo přibližně deset let. Kupodivu lidé bývají častěji překvapeni hodnotami krevního tlaku než cholesterolu, případně hodnotami krevního cukru. U cukru jejich překvapení vyplývá spíše z toho, že nevědí, jak se v průběhu dne jeho hladina mění, a pamatují si hodnotu spojovanou s raním měřením nalačno, uvedla Havlínová. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám