Hlavní obsah

Obezita je nakažlivá, zjistili vědci

– SAN DIEGO
Novinky, Famous

Pokud výrazně přibere na váze někdo z vašich příbuzných či přátel, pak hrozí, že přiberete i vy sami. Podle nejnovější studie je totiž obezita sociálně nakažlivá. Čím více jedinců začne nosit faldy, tím méně osob s normální postavou pak tomuto trendu přibývání na váze odolá. Největší vliv na naši postavu má pak kondice nejbližších přátel.

Článek

Rozsáhlá americká studie prokázala, že ačkoli žije člověk daleko od přátel, kvůli sociálním vazbám je vliv stále příliš silný.

"Jsme ohromeni zjištěním, že přátelé, kteří žijí stovky mil daleko, mají stejný vliv na vývoj tělesné váhy osobnosti jako ti přátelé, kteří žijí hned v sousedství," potvrdil jeden z autorů James Fowler z University of California v San Diegu.

Podle závěrů studie se šance stát se obézním zvýší o 57 procent, když i kamarád či blízká osoba jsou obézní. Vliv obézního sourozence zvyšuje šanci o 40 procent a vliv partnera o 37 procent. U nejlepších přátel se riziko zvýší až třikrát.

Experti si vysvětlují tento fenomén sdílením hodnot. Blízcí přátelé mají většinou podobné hodnoty a pohledy na svět. Když jeden z nich přibere, druhý začne jeho obezitu vnímat jako něco běžného a tíhne také k přibývání na váze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám