Hlavní obsah

Bílá je královnou léta

Právo, Jana Tomsová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikdy nevyjde z módy, výborně se kombinuje, dodává svěžest a ubírá věk. Symbolizuje čistotu a něhu, ale také sebevědomí a smysl pro pořádek. Taková byla, je a vždycky bude bílá barva. Kdo ji umí využít, nikdy nešlápne vedle. Z módního pohledu zahrnuje bílá celou škálu tónů, z nichž skořápkové hrají prim.

Článek

Zejména zralejším ženám sluší lépe, protože jemněji harmonizuje s pletí. Investice do kvalitního bílého oděvu se vyplatí, protože je nadčasová.

Z hlediska stavebnicového oblečení má bílá tu neocenitelnou výhodu, že ji můžeme kombinovat s jakoukoli jinou barvou a výsledek bude vždycky dobrý. Ve spojení s barvami tmavými má i tu přednost, že vyvolává příznivý optický klam, který se dá chytře využít pro potlačení proporčních nedostatků postavy. Jenom je třeba mít na paměti, že bílá patří tam, kde není třeba ubírat, zatímco tmavá odstraní přebytky.

Rozhodně se vyplatí pořídit si celý bílý kostým, nejlépe se sukní i kalhotami. Tím je dána obrovská možnost variant pro všechny příležitosti. Neobstojí námitka, že se bílá nehodí do městského prostředí plného špíny. Naopak, nečistota je na světlém oděvu rychleji viditelná, takže nutí k jeho pečlivější údržbě. Praní a žehlení kvalitních materiálů není ostatně natolik složité, aby od bílé odrazovalo.

Co nepřehlédnout

Pod bílý oděv je lepší zvolit prádlo nikoli rovněž bílé, ale v tělové barvě. Nežádoucí průsvitnost a kontrasty se tak mnohem lépe skryjí. Velmi silné opálení není v sousedství křídově bílé tak pěkné, jak si většinou myslíme. Větší efekt přinesou odstíny smetanové a materiál matný, nikoli s leskem.

Postava kompletně oblečená do svítivě bílého, zvlášť volného střihu nevypadá nijak extra, protože připomíná pracovní oblečení v některých profesích. Vždycky je třeba alespoň malým doplňkem zajistit barevný kontrast.

In jsou zlaté doplňky, ale hodí se i barevné

Letos se sice k bílé nejvíce doporučují zlaté doplňky, ale vůbec špatné nejsou barevné, hlavně červené. Platí to jak o střevících a kabelkách, tak o bižuterii a špercích. Z těch jsou na léto ideální zejména modely s mořskými korály.

"Představují symbol léta, dovolené u moře. Čím sytější mají barvu, tím vyšší je i cena. Rád bych upozornil na to, že korály budou brzy velmi drahé, protože v souvislosti s globálním oteplováním z moří a oceánů mizí," upozorňuje Petr Jelínek, ředitel firmy České zlatnictví v Praze na Palmovce.

Dodejme ještě, že pokud se nákup korálů zasazených ve zlatě jeví v zahraničí mnohem příznivější než doma, je třeba si dát dobrý pozor, abychom nenaletěli na drahé plastové napodobeniny. Ty si můžeme na trhu koupit rovnou a vyjdou nás mnohonásobně laciněji.

Reklama

Související články

Námořnická móda opět v kurzu

Námořnická móda je trvalka a čas od času hit, kterému se nedá odolat. Třeba právě teď. Kdo chce vypadat mladě a svižně, měl by si doplnit šatník nějakým...

Výběr článků

Načítám