Hlavní obsah

Za frustraci a přepracovanost může špatný milostný život

– GÖTTINGEN

To, co se nedostává doma, hledají postižení lidé většinou jinde. Pokud nemají sklony k nevěře, vrhají se střemhlav do práce a jiných aktivit. A frustrace z původní sexuální abstinence postupně přerůstá ve stres a deprese.

Článek

K tomuto závěru dospěli vědci z univerzity v Göttingenu pod vedením Ragnara Beera, kteří podrobně zkoumali intimní život téměř 32 000 německých mužů a žen. Ukázalo se přitom, že se problémy množí zejména u jedinců, kteří se oddávají milostným hrátkám nejvýše jednou týdně. Na nedostatečnou frekvenci sexuálního styku si přitom stěžovala více než třetina respondentů (35 procent příslušnic něžnějšího pohlaví a 36 procent jejich silnějších protějšků).

Rozptýlení a uvolnění, jež postrádají, proto hledají jinde. Většinou v práci, kde na sebe přebírají další povinnosti, na něž pomalu přestávají stačit, popřípadě si přibírají funkce v nejrůznějších dobrovolných organizacích nebo spolcích.

"Je to slepá ulička," upozorňuje psycholog a partnerský terapeut Beer. "O čas, který jim pohltí nové závazky, vlastně okrádají životního druha a de facto tak anulují příležitost k něžnostem a milování."

Pocit frustrace z pohlavní zdrženlivosti stále roste, protože se z rozjetého kolotoče dá vystoupit jen stěží.

Reklama

Související témata:

Související články

Sexualita a fanatismus

Zdálo by se, že padesát let mrtvý psychoanalytik nám už nemůže říct nic nového. A vidíte, právě jsem objevil jednu trvale aktuální myšlenku Wilhelma Reicha....

Výběr článků

Načítám