Hlavní obsah

Španělské miss sebrali korunku, protože je matkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

Španělská Miss Kantábrie musela po čtrnácti dnech vrátit korunku. Zatajila totiž před porotou, že je již tři roky matkou. Případ vyvolal ve Španělsku pobouření a přenesl se až na politickou rovinu. Koalice ekologů a komunistů Sjednocená levice považuje takový přístup za diskriminaci ženy a matky.

Článek

"Znám pravidla, ale zdála se mi tak absurdní, že jsem si myslela: jde určitě o pozůstatek ze 70. let minulého století, ještě se nepřizpůsobila naší době," řekla médiím Angela Bustillová. Dodala, že se odvolá k soudu.

Pořadatelé tvrdí, že jejich pravidla jsou stejná jako pro soutěže Miss a Mister Španělska a zakazují účast mladým ženám, které jsou již matky. Předpis se netýká mužů, neboť otcovství nijak podstatně nemění fyzický vzhled a nebrání účastnit se přehlídek či cestovat.

Španělský Institut ženy vyzval porotu, aby dvaadvacetileté krásce korunku zase vrátila zpět. "Mateřství s sebou nenese žádná omezení, ani fyzická, ani intelektuální, a jakákoli koncepce, podle níž je mateřství pro něco překážkou, má diskriminační charakter."

O záležitost se začala zajímat i vládní socialistická strana, podle jejíhož mluvčího se s takovým diskriminačním postupem musí skoncovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám