Hlavní obsah

V ČR začalo očkování proti rakovině čípku

Právo, Václav Pergl
ČESKÁ REPUBLIKA

V České republice v úterý začalo očkování proti rakovině děložního čípku. První dívkou, která ho podstoupila byla patnáctiletá Anna Jičínská, studentka z Brněnska. "Ani to nebolelo," řekla Právu bezprostředně po očkování Anička. Její maminka Kateřina dodala, že už od jara, kdy se poprvé dozvěděla o možnosti očkování proti rakovině děložního čípku, o tom silně uvažovala.

Článek

"Je to to nejlepší, co své dceři mohu dát," řekla paní Jičínská.

Vakcína stojí zhruba deset až dvanáct tisíc korun a nehradí ji žádná zdravotní pojišťovna. V plné výši ji tedy hradí zájemce.

Docent Lukáš Rob z gynekologické kliniky Fakultní nemocnice Motol doporučuje, aby se zájemkyně přihlásily buď u svého dětského lékaře nebo gynekologa. "Nejvhodnější je očkování pro dívky ve věku od devíti do čtrnácti let, které ještě nezačaly se sexuálním životem."

Rob tvrdí, že i když je vakcína velmi účinná, přesto stoprocentní ochranu vůči rakovině děložního čípku neposkytuje, a to proto, že virů, které ji způsobují, je víc a proti některým nechrání. "Přesto se očkování plně vyplatí. Jeho efekt se projeví až o mnoho let později, kdy dívky, pak už ženy, už touto nemocí neonemocní," řekl.

Ročně 1100 nových případů

Rakovina děložního čípku je druhou nejčastější příčinou úmrtí u a to hned po rakovině prsu. V ČR ročně onemocní asi 1100 žen a přibližně 400 z nich zemře.

Lékaři se přimlouvají za to, aby vakcínu stát hradil všem mladým dívkám, v opačném případě by měla být za plnou úhradu. Plošné očkování by se přitom mělo ročně týkat zhruba čtyřicet tisíc dívek a stát by vakcinace přišla asi na půl miliardy korun. Účinek plošného očkování by se projevil nejdříve za dvacet let, kdy by výskyt zhoubného onemocnění měl klesnout asi o 70 procent.

Cikrt: vakcínu nehradí žádný stát

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt uvítal, že je vakcína proti rakovině děložního čípku. "Žádný stát ji ale nehradí z veřejných prostředků. V ČR nejdříve vyhodnotíme přínos očkování a pak se rozhodne zda se plošně bude hradit nebo ne." Na dotaz, kdy to bude, Cikrt přiznal, že se "neodvažuje odhadnout."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám