Hlavní obsah

Sýrie uzavřela vzdušný prostor nad Idlibem, Rusko hrozí Turecku

Damašek/Ankara

V syrské provincii Idlib probíhají tvrdé boje mezi syrskými vládními silami a Tureckem, které tam o víkendu zahájilo ofenzivu. Sestřeleny byly nejméně dva syrské bombardéry Suchoj Su-24 a minimálně jeden syrský dron. Turecko se chlubilo, že zničilo velké množství syrské techniky, což ale nešlo ověřit z dalších zdrojů. Velitel ruských sil v Sýrii varoval Turecko, že nemůže garantovat bezpečnost tureckým operujícím letadlům nad Sýrií.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turecká armáda zveřejnila záběry z bombardování cílů v SýriiVideo: AP

 
Článek

Sýrie uzavřela vzdušný prostor na severozápadě země, kde se bojuje. Varovala, že jakýkoli letoun, který tam vletí, bude považován za nepřátelský a bude sestřelen.

Velitel ruských sil v Sýrii kontradmirál Oleg Žuravljev varoval Ankaru, že „za této situace nemůže ruské velení sil v Sýrii garantovat tureckému letectvu bezpečnost při letech nad Sýrií.“ Zmínil, že syrská protivzdušná obrana sestřelila šest tureckých dronů.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Výsledky náletu na Sarákib

„Síly tureckého režimu pokračují v nepřátelských činech proti našim ozbrojeným silám operujícím v provincii Idlib a jejím okolí, kde útočí přímo na naše vojáky čelící terorismu nebo poskytují všechny formy podpory organizacím, které jsou na mezinárodním seznamu teroristických skupin,“ vysvětloval opatření zdroj ze syrské armády.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Vzbouřenci na dálnici u Sarákibu v provincii Idlib

Sýrie se k uzavření svého vzdušného prostoru rozhodla poté, co dva její bombardéry Suchoj Su-24 sestřelily nad Idlibem turecké stíhačky F-16. Rusko ale popřelo tvrzení vzbouřenců, že byl sestřelen i ruský letoun téhož typu.

SPECIÁL: Turecká invaze v Sýrii

Speciály

Turecké ministerstvo obrany oznámilo podle listu Daily Sabah, že sestřelilo dva syrské bombardéry Suchoj Su-24 a že se současně podařilo zničit systém protiletadlové obrany, který zničil turecký dron. Pak měl být sestřelen ještě jeden Su-24. Podle agentury Anadolu se Turecku po útocích podařilo vyřadit syrskou základnu v Najrabu, zasaženy byly i další dvě v Kvairisu a Managhu.

Turecko se chlubí úspěchy v poli

Turecký ministr obrany Hulusi Akar už v neděli tvrdil, že byl zničen syrský dron, osm vrtulníků, 103 tanky, 19 obrněných transportérů, 72 děl, tři systémy protivzdušné obrany, 56 obrněných vozidel a devět skladů munice. Tvrdí, že bylo z boje vyřazeno 1212 vládních vojáků a příslušníků provládních sil. Daily Sabah napsal už v neděli, že se při sobotním útoku dronů podařilo zabít tři syrské generály.

Turecko spustilo ofenzivu proti Asadovi v Sýrii

Turecká invaze

Naopak syrská agentura SANA uvedla, že syrská armáda sestřelila tři turecké drony nad provincií Idlib, jeden z nich nad klíčovým městem Sarákib na významné dálniční křižovatce. Dodala, že protivzdušná obrana pálila i na další drony nad provincií Hama a zdůraznila, že Turecko často nasazuje bojové drony při podpoře teroristů a radikálů v Idlibu. Damašek považuje vzbouřence za teroristy, protože velká řada z nich je členy skupiny Haját Tahrír aš-Šám napojené na al-Káidu, nebo slíbila s touto organizací spolupracovat.

O vážnosti bojů svědčí to, že v neděli syrský prezident vydal dekret, jímž se  zvyšují o 20 000 syrských liber (necelých 1100 korun) důchody rodin vojáků padlých i penze těch, kdož jsou invalidní nejméně z 40 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám