Hlavní obsah

Rusové v Sýrii míří k turecké hranici, aby se Syřané a Turci nedostali k sobě

– Bejrút/Damašek

Ruské jednotky v Sýrii překročily řeku Eufrat a přesunuly se k syrskému městu Kobani na hranicích Turecka. Uvedla to ve středu s odvoláním na své zdroje exilová organizace SOHR monitorující dění v Sýrii. Podle libanonské televize Al-Majadín jsou v Kobani už syrští vojáci a zaujímají své posty.

Foto: ČTK/AP

Syřané na motocyklech se syrskou vlajkou a portrétem Bašára Asada vítají syrské vojáky u Tal Tamru.

Článek

Podle SOHR Rusové překročili Eufrat a dostali se k pohraničnímu městu Kobani. Údajně je jejich postup koordinován s arabsko-kurdskou koalicí SDF.

Už v úterý Rusové hlídkovali u Manbidže, který je západně od Eufratu, a oddělili syrské vojáky od tureckých. Syrské jednotky vstoupily na dvě základny u Manbidže, které využívali Američané, uvedla libanonská televize. Dodala, že syrské síly ovládly několik mostů. Podle syrské tiskové agentury SANA je rozmístění syrských jednotek v Manbidži završeno.

Erdogan: Žádná síla nás nezastaví, s americkým ministrem jednat nebudu

Turecká invaze

Syrské provládní síly vstoupily už v úterý do města Tabka a přilehlé základny a přiblížily se k městu Hasaka a podle televize Al-Majadín vstoupily ve středu předsunuté jednotky syrské armády i do Rakky. Má jít o útvary složené z křesťanů, tvrdí Al-Majadín.

SDF se na přesunu syrských vládních sil dohodla s Damaškem o víkendu. Podle izraelského listu Ha´arec však SDF ustoupily od dohody se syrskou armádou, že by se u hranic s Tureckem rozmístily syrské jednotky. Milici SDF se izraelským novinářům nepodařilo kontaktovat.

Turci vs. Kurdové: Přehled konfliktu na severu Sýrie

Turecká invaze

Erdogan: Syrská armáda mi nevadí

Na přesun Rusů už reagoval turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který mluvil s šéfem Kremlu Vladimirem Putinem: „Pro mě není tak negativní, že syrský režim vstoupí do Manbidže. Konec konců je to jejich teritorium, ale důležité, že tam nezůstanou teroristické organizace,” řekl Erdogan. Podle litsu Hürrieyet však dal najevo i pochybnosti: „Zůstane tam YPG, nebo ne?“

Erdogan dodal, že většina obyvatelstva v Manbidži jsou Arabové a mnozí z nich žádali Turecko, aby je chránilo.

USA bombardovaly v Sýrii vlastní velitelské středisko, aby nepadlo do rukou Turecka

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám