Hlavní obsah

Zůstaňte, jste tu platní, žádají mezinárodní síly o prodloužení české mise v Afghánistánu

Praha/Kábul

Velitel mezinárodních sil v Afghánistánu ISAF Joseph Dunford projevil přání, aby Češi v zemi zůstali i po ukončení bojových operací NATO. Jednal o tom v Kábulu s náčelníkem štábu české armády Petrem Pavlem. Čeští vojáci by se z Afghánistánu měli stáhnout do konce roku.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Náčelník generálního štábu ČR Petr Pavel (uprostřed) s českými vojáky na afghánské základně v provincii Wardak. Snímek z roku 2012

Článek

„Tlumočil jsem naši žádost, aby v tomto důležitém bodě, kdy ukončíme bojovou misi v Afghánistánu a bude naším úkolem pomoci udržet afghánské bezpečnostní síly, poskytovali Češi dál své unikátní kapacity,” řekl velitel ISAF podle prohlášení zaslaném  ČTK.

Podle sdělení českého generálního štábu Dunford ocenil činnost a profesionalitu Čechů v Afghánistánu, a to ať „jde o vzdušný poradní tým, ochranu jednotek nebo zdravotníky”.

Nová mise ponese název Resolute Support a generál Pavel sdělil, že je česká armáda připravena se jí zúčastnit. Vláda a parlament budou mandát pro účast v zahraničních operacích pro roky 2015 a 2016 schvalovat v následujících měsících.

Generál Pavel předpokládá, že Češi budou působit v rámci americké vojenské nemocnice, při výcviku afghánských vzdušných sil a při ostraze základny Bagrám. Upozornil, že o podobě působení vojsk po 1. lednu 2015 rozhodne bezpečnostní dohoda, kterou mají USA teprve podepsat s příštím afghánským prezidentem.

Chirurgové pod Američany 

Náčelník štábu Pavel návštěvu využil také k setkání s českými vojáky. Skupinu chirurgů čeká změna, protože po ukončení činnosti francouzské vojenské nemocnice její úkoly v červnu převezme americká nemocnice. Češi pak budou působit v rámci tohoto amerického zařízení.

„Američané jedou podle zaběhnutých principů, které nám jsou blízké. Předpokládáme, že spolupráce s nimi bude bezproblémová,” řekl jeden z lékařů.

Reklama

Výběr článků

Načítám