Hlavní obsah

Zrušte cvičení u našich ostrovů, jinak použijeme sílu, varují Číňané Američany

– Peking

Pokud Američané skutečně vyšlou ke Spratlyho ostrovům v Jihočínském moři své vojenské lodě, musejí počítat s odporem čínského námořnictva, varuje deník napojený na vládní komunisty. Od cvičení, kterým chce Washington dát najevo, že neuznává čínské nároky na sporné území, Číňané Spojené státy zrazují s tím, že jsou připraveni „použít sílu”.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Spratlyho ostrovy

Článek

„V případě, že Spojené státy zásadním způsobem naruší stěžejní čínské zájmy, armáda povstane a použije sílu,“ varuje čínský list Global Times, který je napojen na vládnoucí komunistickou stranu.

Oněmi „stěžejními zájmy“ je podle citovaného deníku pásmo devatenácti kilometrů kolem rozšiřovaných částí Spratlyho ostrovů.

Číňané si nárokují 90 procent Jihočínského moře a Washington má obavy, že má rozšíření souostroví poskytnout zázemí vojenským základnám, které začnou tyto nároky vynucovat. Americké satelitní snímky už na nich odhalily budovaná vojenská zařízení, včetně radarů a ranvejí.

Američané to udělají a nebude to poprvé

Americký list The Financial Times v této souvislosti minulý týden s odvoláním na nejmenovaný, ale dobře informovaný zdroj z Washingtonu napsal, že americké námořnictvo během dvou týdnů k ostrovům vyšle lodi, které Číňany deklarované pásmo záměrně naruší.

Nebude to ovšem poprvé. Už v květnu Peking pobouřil průlet amerického průzkumného a monitorovacího letounu, čínská obsluha radaru pilotům slovně vyhrožovala a říkala jim, ať „vypadnou”. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám