Hlavní obsah

Zoufalý Kaddáfí psal Berlusconimu: Příteli, doufal jsem aspoň v tebe

– Tripolis

Svržený libyjský vůdce Muammar Kaddáfí byl zřejmě již několik měsíců před svojí smrtí velmi zoufalý a snažil se odvrátit operace proti Libyi. V srpnu údajně napsal dopis svému dlouholetému příteli, italskému premiérovi Silviu Berlusconimu, aby zastavil intervenci NATO, která pomáhala povstalcům v boji proti Kaddáfího režimu.

Foto: Profimedia.cz

Italský premiér Silvio Berlusconi s libyjským vůdcem Muammarem Kaddáfím

Článek

Informaci přinesl francouzský týdeník Paris Match. Není však jasné, jestli se psaní dostalo do Berlusconiho rukou.

Pokud by se opravdu jednalo o dopis odeslaný Kaddáfím, jednalo by se o důkaz jeho zoufalství, ve kterém se obracel na blízkého přítele, soudí agentura Reuters. Itálie byla největším evropským spojencem Libye do doby, než se připojila k operaci NATO.

Na webových stránkách časopisu je k vidění kopie dopisu v tištěné arabštině s datem 5. srpna, s rukou psanými poznámkami pravděpodobně Kaddáfího. Dopis obsahuje upozornění pro jednoho z jeho spolupracovníků Abdalláha Mansúra ve znění "Pošlete tuto zprávu mým jménem, ve smyslu těchto slov po korektuře".

V psaní vyčítá libyjský diktátor Berlusconimu, že mu nepomohl, a připomíná mu přátelství mezi oběma zeměmi. "Byl jsem překvapen přístupem přítele, se kterým jsem podepsal smlouvu o přátelství, která slouží oběma našim národům... Doufal jsem, že alespoň ty se budeš zajímat o skutečnosti a pokusíš se o zprostředkování, než se připojíš k této válce," píše se v dopise.

Berlusconi se cítil špatně kvůli starému příteli

Berlusconi v září prohlásil, že se cítil špatně, když se připojil na stranu operace NATO, která měla vést ke svržení jeho starého přítele. Dokonce podle informací Reuters zvažoval, že kvůli tomu odstoupí.

Foto: Profimedia.cz

Kaddáfího tělo v Misurátě

Není však jasné, jestli se vůbec dopis dostal až k Berlusconimu. Ten vyzval 22. srpna Kaddáfího k odstoupení. Podle časopisu doručili dopis Kaddáfího přátelé, italský pár, který dodával personál na konference v Římě, jichž se Kaddáfí účastnil. Berlusconiho kancelář se k záležitosti nevyjádřila.

Kaddáfí dále v dopise napsal, že není pozdě na změnu italského postoje a že on i jeho stoupenci jsou připraveni ve vztazích s Římem obrátit list. "Neviním tě z věcí, za které nejsi zodpovědný, protože jsem si vědom toho, že jsi s touhle katastrofální akcí, která není hodna ani tebe, ani italského lidu, nesouhlasil," píše se údajně v dopise.

Kaddáfí byl zabit ve čtvrtek za dosud ne zcela vyjasněných okolností. Pohřben byl v úterý za úsvitu na neznámém místě v libyjské poušti.

Z dopisu Kaddáfího příteli Berlusconimu
Drahý Silvio, Posílám Ti tento dopis prostřednictvím Tvých krajanů, kteří přišli do Libye podpořit nás v obtížné chvíli pro lid Velké Džámáhírije. Byl jsem překvapen přístupem přítele, se kterým jsem podepsal smlouvu o přátelství, která slouží oběma našim národům... Doufal jsem, že alespoň Ty se budeš zajímat o skutečnosti a pokusíš se o zprostředkování, než se připojíš k této válce. Neviním Tě z věcí, za které nejsi zodpovědný, protože jsem si vědom toho, že jsi s touhle katastrofální akcí, která není hodna ani Tebe, ani italského lidu, nesouhlasil. Ale věřím, že je stále ve Tvé moci to zvrátit a podpořit zájmy našich národů. Buď si jist, že já a můj lid jsme ochotni zapomenout a otočit tuto černou stránku ve vztazích, které spojují lid Libye s lidem Itálie. Zastav bombardování, které zabíjí naše libyjské bratry a naše děti. Promluv se svými (novými - přeškrtnuto) přáteli a spojenci, abys dosáhl (řešení, které bude garantovat, že velký libyjský lid bude mít absolutní svobodu výběru, která vede – přeškrtnuto) k pokračující agresi proti mé zemi. Doufám, že Všemohoucí Bůh Tě bude provázet na Tvé stezce spravedlnosti (aby se zastavilo krveprolití, kterým trpí má země – Libye – přeškrtnuto). (V tištěném návrhu textu dopisu jsou některé úseky přeškrtnuté a k tomu je plukovníkovou rukou dopsáno "K rukám Abdalláha Mansúra: Pošlete tuto zprávu mým jménem, ve smyslu těchto slov po korektuře".)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám