Hlavní obsah

Zneužívání žen je fenomén Západu, to u nás není, tvrdí čínské státní noviny

– Peking

Vlnu nevole vyvolala v Číně zpráva oficiálního deníku China Daily, která označila sexuální obtěžování žen za problém západního světa. Deník tak reagoval na skandál kolem jednoho z nejmocnějších mužů Hollywoodu Harveyho Weinsteina, který čelí několikanásobnému obvinění ze sexuálního obtěžování.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle listu takový problém v Číně není, prý to znemožňují čínské tradice a konzervativní postoje. Zpráva vyvolala okamžitou a odmítavou reakci místních kritiků, napsal britský list The Guardian. Mnozí z nich upozorňovali na dobře známé místní incidenty a podělili se i o vlastní zkušenosti.

Čínská státní média často vykreslují některé problémy na Západě jako jevy, které v Číně neexistují, přičemž zdůrazňují policejní brutalitu, masové protesty a ostře sledované případy násilí na ženách v zahraničí. Takové zprávy pak obvykle doplňují pozitivními informacemi z Číny.

Podle deníku je zneužívání žen v Číně neobvyklé ve srovnání se západním světem, protože muži jsou zde vychováváni k tomu, aby své ženy ochraňovali. „Chovat se nevhodně vůči ženám, včetně sexuálního zneužívání, odporuje všem tradičním čínským hodnotám a zvykům,” napsal čínský list.

Policie: Domácí násilí? Rodinná záležitost!

Odbornice na práva žen Leta Hong Fincherová však uvedla, že Číňanky čelí silné misogynii a útlaku ze strany režimu. „Státní média navíc velmi agresivně prosazují tradiční genderové normy, kdy ženy mají hrát roli dobrých manželek a matek,” dodala Fincherová.

Čína přijala svůj první zákon o domácím násilí v roce 2015, podle jeho kritiků však nebyl reálně zaveden. Místní policie tak léta odmítá vyšetřovat případy domácího násilí a tvrdí, že jde o rodinnou záležitost.

V loňském průzkumu více než 30 procent čínských studentek uvedlo, že se během studia na univerzitě setkaly se sexuálním obtěžováním. Podle studie organizace China Labour Bulletin z roku 2013 čelilo sexuálnímu zneužívání na pracovišti až 70 procent Číňanek, které pracují v továrnách.

A problém neminul ani čínské filmové odvětví. „Čínský filmový průmysl je plný zneužívání. S mnoha herečkami, zvláště těmi mladými, se zachází jako s prostitutkami,” uvedl na Twitteru německý filmař Christoph Rehage, který se zúčastnil pekingské filmové akademie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám