Hlavní obsah

Znečištění vzduchu v Dillí překračuje rozsah měřících přístrojů

Dillí

Znečištění v indickém hlavní městě Dillí dosáhlo kritické úrovně. Lidé by neměli raději ani vycházet ven. Na mnoha místech ve městě koncentrace prachových částic přesáhla 900 mikrogramů na metr krychlový. Už koncentrace 500 mikrogramů je přitom považována za nanejvýš nebezpečnou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Znečištění vzduchu v DillíVideo: Reuters

 
Článek

Na mnohých stanicích v neděli dopoledne přístroje ukázaly hodnotu 999 mikrogramů, nad kterou už nedokáží měřit. Nejvyšší představitel města Arvind Kedžrivál situaci ve 40milionovém velkoměstě označil za neúnosnou.

Představitel indického ministerstva zdravotnictví řekl, že měřící přístroje nemají dost čísel, aby mohly ukazovat skutečnou hodnotu. Úroveň polétavého prachu PM 2,5, tedy částic o velikosti do 2,5 mikrometrů, které jsou nejnebezpečnější, překročila sedmkrát hodnotu ve městě a na mnohých místech zřejmě překročily hodnotu 1000 mikrogramů na metr krychlový. Maximálně mohou ukázat 999.

Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje za bezpečnou hustotu PM 2,5 (prachové částice menší než 2,5 mikrometru) 100 mikrogramů na metr krychlový, pokud trvá několik hodin. Bezpečná průměrná roční hustota PM 2,5 je deset mikrogramů na metr krychlový.

Foto: Adnan Abidi, Reuters

V Dillí není dobře vidět ani slavná Brána Indie

Ministr zdravotnictví vlády hlavního města Satjednad Džain poradil obyvatelům, aby se „vyhnuli fyzické námaze venku.“ Kvůli smogu už v pátek úřady nařídily uzavření škol, kde se nebude vyučovat minimálně do 5. listopadu. Kedžrivál přitovnal město k „plynové komoře“. Deník India Today píše o ”air-mageddonu”.

Ve městě je zakázáno vykonávat stavební práce, zapalovat ohně nebo používat zábavní pyrotechniku. Vzduch je natolik znečištěný, že ve městě je i velmi nízká viditelnost. Místní letiště kvůli tomu muselo zrušit nejméně 40 letů. Rozdány byly miliony dýchacích masek, jen ve školách to bylo pět milionů, přesto ale zdravotnická zařízení referují o obrovském nárůstu počtu pacientů s dýchacími obtížemi, uvedla agentura Reuters.

Indický státní Systém pro předpovídání a výzkum kvality ovzduší (SAFAR) není příliš optimistický ohledně možného zlepšení situace. Během nadcházejících dvou dnů se podle něj nic zásadního nezmění. Pršet může nejdříve ve čtvrtek.

Foto: Anushree Fadnavis, Reuters

Výpadovka v Dillí

Doporučení některých ministrů ale Indy pobouřila. Ministr pro zdraví a rodinný blahobyt Haš Vardhan doporučil lidem, aby jedli hodně mrkve na ochranu před „noční slepotou a dalšími poškozeními způsobenými znečištěním.”

Ještě více to schytal ministr životního prostředí Prakaš Džavadekar, který doporučil lidem, že „by měli začít den s hudbou”, a nabídl i odkaz na vhodnou skladbu, aby měli dobrou náladu.

K znečištění na podzim přispívají rolníci, kteří vypalují strniště, přičemž vzniká směs kysličníku uhličitého, oxidů dusíku a kysličníku siřičitého. Výrazně k němu ale přispívají i výfukové plyny. Proto mohou nyní jezdit v liché dny jen auta s lichými čísly a v sudé se sudými.

Foto: Anushree Fadnavis, Reuters

Dillí zahalil smog, Bránu Indie není skoro vidět.

Reklama

Výběr článků

Načítám