Hlavní obsah

Znásilňuj děti, vypaluj a zabíjej, zněly rozkazy súdánských velitelů

Novinky, CNN,

O zvěrstvech v Dárfúru, kvůli nimž byl vydán zatykač na súdánského prezidenta Umara Bašíra, vyprávěl reportérovi CNN Nikovi Robertsonovi bývalý voják súdánské armády. Uvedl, že dostal s kalašnikovem rozkaz zabíjet a také znásilňovat děti. Sám byl svědkem znásilňování dívek, jehož se účastnil.

Foto: Reuters

Konflikt v súdánském Dárfúru si už vyžádal přes 300 000 obětí a desetitisíce dalších donutil k útěku za hranice, jako tuto malou dívku v uprchlickém táboře v Čadu.

Článek

Muž vystupující pod krycím jménem Adam vyprávěl, jaké rozkazy dostal, když ho naverbovali. Chytili ho na trhu v Dárfúru a vycvičili. Dostal samopal a řekli mu: "střílej na terče“.

Pak mu oznámili, že půjde na hlídku, ale hlídka to nebyla. "Řekli nám, abychom se přidali k ostatním a šli do vesnice, vypálili ji a zabíjeli lidi,“ vyprávěl Adam, který si prý záhy uvědomil, že je nucen jít do války proti svým vlastním lidem. "Jsou černí," uvedli jako důvod, proč na vesnici zaútočit s jasnou narážkou, že místní obyvatelstvo v Dárfúru má tmavší barvu kůže než vládnoucí vrstvy v Súdánu. "Ale já jsem taky černý,“ dodal Adam.

"Znásilňování dětí, to bylo zlé"

Sám se však účastnil i znásilňování. "Neměl jsem na výběr,“ řekl lakonicky. "Nikoho jsem nezabil, ale znásilňování malých dětí, to bylo zlé,“ dodal. Pak popsal, jak znásilnění asi dvanáctileté dívky probíhalo: "Dva lidé ji drželi, zatímco ona stále plakala a další ji znásilnil. Pak ji tam nechali.“

Důstojníci znásilňování dětí podle Adama nařídili, aby donutili obyvatele utéct z vesnice a už se nevracet. Reportérovi přiznal, že i on sám se podobných aktivit aktivně zúčastnil.

"Ano, bylo to nařízení vlády. Ale nebylo to znásilnění, cítil jsem se velmi špatně, ale protože mi to nařídili, musel jsem něco dělat, tak jsem si sundal kalhoty a lehl si na dívku a ležel jsem na ní asi patnáct minut.“ Opakovaně zdůrazňoval, že ve skutečnosti nešlo o znásilnění, protože ji nepenetroval: "Můj penis se nepostavil,“ uvedl.

Útěk byl marný

Odmítnout rozkaz nemohl. Hrozila mu smrt: "Vepředu jsme byli my a za námi šli další vojáci, kteří nás pozorovali. Když ses pokusil utéci nebo dělat něco jiného, zastřelili tě.“

Přesto se pokusil dezertovat, jakmile to bylo možné, ale chytili ho a mučili. Ukázal jizvy na zádech. Přivázali ho prý ke stromu a důstojníci zapálili pneumatiky. Roztavenou pryž z hořících kusů pneumatik pak nechali kapat na jeho tělo.

Nepomohlo mu ani, když se pokusil přejít na druhou stranu k rebelům. Ti mu nevěřili a drželi ho v táboře, odkud se mu podařilo utéci po jednom náletu vládních letadel.

Reportér CNN Nic Robertson uvedl, že jen doufá, že voják mluvil pravdu a skutečně žádné dítě neznásilnil a nikoho nezabil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám