Hlavní obsah

Zmizelý malajsijský boeing se mohl stočit k jihu dříve, než se předpokládalo

Canberra

Malajsijské letadlo, které zmizelo s 239 lidmi na palubě 8. března na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu, se zřejmě stočilo k jihu dříve, než se doposud předpokládalo. Pátrací týmy se proto zaměří na jižní část zóny určené k hledání trosek stroje, uvedla ve čtvrtek agentura AFP s odvoláním na australské úřady.

Foto: Handout, Reuters

Podvodní lokátor signálu majáků SUPSALV TPL-25 na lodi Ocean Shield použitý k pátrání po troskách boeingu Malaysia Airlines

Článek

Čerstvé informace naznačují, že letadlo „mohlo zamířit na jih dřív, než jsme si do nynějška mysleli”, prohlásil australský vicepremiér Warren Truss. Vyšetřovatelé k tomu dospěli při analýze neúspěšného telefonátu, kterým se zaměstnanci společnosti Malaysia Airlines snažili navázat s posádkou letounu kontakt.

„Když let MH370 zmizel z radaru, pozemní personál společnosti Malaysia Airlines se pokusil posádku kontaktovat prostřednictvím satelitního telefonu. To se mu nepodařilo,” uvedl vicepremiér Truss. „Ale při nynější detailní analýze se povedlo vysledovat tento telefonický hovor, což přispělo k určení polohy letadla a směru, kterým směřovalo,” dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Zóna určená k pátrání zůstává stejná, některé informace, které teď máme, ale naznačují, že mimořádnou pozornost a prioritu mají místa v jižní části této zóny,” upřesnil další postup pátrání australský vicepremiér.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po ztraceném boeingu pátrá australské a čínské námořnictvo, i americký vojenský letounVideo: Reuters

Trosky stroje zatím nebyly nalezeny navzdory rozsáhlému leteckému, námořnímu a podmořskému pátrání. Příští měsíc by měl být zahájen intenzivnější podmořský průzkum na území o rozloze 60 000 kilometrů čtverečních s cílem najít vrak letadla.

Malajsie posílí financování pátrání

Zapojit se do něj mají tři plavidla, která za sebou potáhnou robotické ponorky vybavené sonary a videokamerami. Hledání potrvá až rok a odhadem vyjde na 48 miliónů dolarů (asi miliardu korun), napsala agentura AP. Truss a malajsijský ministr dopravy Liow Tiong Lai ve čtvrtek podepsali dohodu o spolupráci při dalším pátrání. Malajsie v dokumentu slíbila, že se na financování dalších pátracích akcí bude podílet stejnou měrou jako Austrálie. Doposud většinu hledání financovala Canberra.

Související téma

Foto: Stringer, Reuters

Boeing 777 společnosti Malaysian Airlines nad Polskem, archivní snímek

Vicepremiér rovněž uvedl, že mapování terénu určeného k prohledávání v uplynulých týdnech ukázalo, jak náročný úkol před pátracími týmy leží. „Kupříkladu na jednom místě dosahuje hloubka moře pouhých 600 metrů a pak náhle padá do 6600 metrů,” řekl. Při mapování byly podle Trusse rovněž odhaleny „celkem pozoruhodné geografické prvky”, včetně nových podmořských sopek tyčících se do výšky až 2000 metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám