Hlavní obsah

Ženy vyšly na MDŽ do ulic bojovat za svá práva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V řadě zemí světa vyšly ve čtvrtek na Mezinárodní den žen demonstrovat ženy za svá práva. Velké demonstrace se konaly především ve Španělku, kde byly spojeny stejně jako v Itálii se 24hodinovou stávkou. Protesty se konaly i v Turecku, Jižní Koreji nebo na Filipínách.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Připomínka MDŽ ve světěVideo: Reuters

 
Článek

Masové byly zejména protesty ve Španělsku. Stávku za společnost bez sexistického utlačování, využívání a násilí na ženách podpořilo deset odborových svazů. Protesty se konaly ve více než dvou stech městech a obcích, ty hlavní proběhly večer v Barceloně a v Madridu. Mnoho se jich uskutečnilo pod mottem „když se zastavíme my, zastaví se svět“.

Foto: Susana Vera, Reuters

Španělky začaly protest už v noci.

K rannímu přerušení práce na dvě hodiny se připojilo 5,3 miliónu lidí. Dvě z pěti španělských ministryň Isabel Garcíová Tejerinová a Cristina Cifuentesová se nepřipojily - řekly, že budou pracovat déle, aby ukázaly schopnosti žen.

Účastnice manifestací provolávali hesla „Ať žije boj feministek” a „Už ani o jednu méně”, což je slogan často používaný při demonstracích proti vraždám žen v Latinské Americe. Mottem ale bylo: „Nebudeme akceptovat horší pracovní podmínky a nebudeme brát za stejnou práci méně než muži.“

Foto: Jon Nazca, Reuters

Ženy v ulicích Malagy

Ženy berou ve Španělsku ve veřejném sektoru o 13 a v soukromém o 19 procent méně než muži. Podle průzkumu deníku El País měla stávka podporu 82 % španělských žen a 76 % jich uvedlo, že mají těžší život než muži.

V Itálii chtěly ženy větší vliv v církvi 

Velká italská města včetně metropole Říma zasáhla stávka v silniční, železniční i letecké dopravě, ke které se přidali i zaměstnanci zdravotnictví a školství. Stávky se konají ve stejné době jako různé manifestace související s Mezinárodním dnem žen.

Odbory se podle italské tiskové agentury ANSA 24hodinovou stávkou přidaly k místní obdobě kampaně proti sexuálnímu obtěžování MeToo.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Protest žen v Soulu

V Římě promluvila italská herečka Asia Argentová, která byla jedna z prvních, které obvinily ze sexuálního obtěžování vlivného hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina. Vyzvala k posílení práv žen. V Římě ženy požadovaly silnější hlas v katolické církvi, pobouřilo je, že nadále nemohou celebrovat mši.

Foto: Sertac Kayar, Reuters

V převážně kurdském tureckém Diyarbakiru vyšly na MDŽ do ulic ženy

 Proti nerovnosti ve Francii

Ve Francii zdražil deník Libération svůj výtisk pro muže o padesát centů, ženy platily obvyklá dvě eura. Chtěl tak poukázat na nerovnost žen. Ve Francii mají podle statistik muži za stejnou práci o devět procent vyšší plat než ženy. A v celkovém průměru příjmů si muži vedou lépe dokonce o 25 procent, což důvod pro zdražení o 50 centů.

Francouzský prezident Emmanuel Macron u příležitosti Mezinárodního dne žen vyzval k většímu úsilí, které by rychleji zajistilo rovnost žen a mužů v odměňování za stejnou práci. Francie má přitom v tomto směru co dohánět: podle zprávy Světového ekonomického fóra (WEF) z loňského listopadu je země na 129. místě ze 144 sledovaných států. Česko je na 97. příčce.

Foto: Bullit Marquez, ČTK/AP

Ženy na MDŽ v ulicích Manily

„Díky rovnosti mezi muži a ženami jsou společnosti efektivnější a inovativnější,” řekl Macron.

Francouzský premiér Édouard Philippe ve středu představil před zástupci odborů a zaměstnavatelů nový vládní plán, který má dopomoci prosadit v odměnách rovnoprávnost. Firmy působící ve Francii mají mít už jen tři roky na to, aby smazaly mzdové rozdíly - jinak jim budou hrozit pokuty až jedno procento ze mzdových nákladů. Nové opatření se má dotknout firem s více než 50 zaměstnanci.

Reklama

Výběr článků

Načítám