Hlavní obsah

Zemřela první žena, která pokořila Mount Everest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 77 let podlehla ve čtvrtek rakovině japonská horolezkyně Džunko Tabeiová, která v roce 1975 jako první žena stanula na nejvyšší hoře světa Mount Everestu. Zprávu o jejím úmrtí přinesla japonská média.

Foto: Profimedia.cz

Japonská horolezkyně Džunko Tabeiová (vpravo) společně se sirem Edmundem Hillarym a jeho ženou June.

Článek

Džunko Tabeiová se narodila 22. září 1939 v Miharu, v prefektuře Fukušima. Vystudovala obor anglické literatury na soukromé vysoké škole Šōwa Džoši Daigaku v Tokiu.

Tabeiová vystoupala na Mount Everest rok poté, co první ženy zdolaly jiné osmitisícovky. Její výstup rozhodně nebyl snadný. Japonku v táboře na úpatí hory zasypala lavina a na několik minut ztratila vědomí. Ze závalu ji naštěstí vyhrabal průvodce, takže pak mohla dále pokračovat v expedici. Dvanáct dní po hrozivé události, 16.května 1975, ve svých 35 letech stanula na „střeše světa”.

Japonská horolezkyně postupně zdolala nejvyšší vrcholy různých zemí světa, v roce 1992 dokončila projekt známý pod názvem Koruna světa neboli Seven summits, kdy vystoupila na nejvyšší vrcholy všech kontinentů.

Vzpínala se i nemocná

S lezením pokračovala i poté, co jí byla před čtyřmi lety diagnostikována rakovina. Posledním vrcholem, který zdolala, byla v červnu roku 2011 hora Fuji.

V roce 2012 v rozhovoru pro deník Japan Times mj. uvedla, že byla hrdá na to, jakým způsobem bylo pohlíženo na její výstup: „Tehdy v 70. letech v Japonsku vládlo všeobecné přesvědčení, že je pouze na mužích, aby pracovali, a ženy měly být doma. Dokonce i po zaměstnaných ženách se požadovalo pouze, aby servírovaly čaj. Tudíž bylo nemyslitelné, aby byly v rámci své profese jakkoli oslavovány.”

Reklama

Výběr článků

Načítám