Hlavní obsah

Zemřel sir Edmund Hillary, první pokořitel Mount Everestu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WELLINGTON
Aktualizováno

První přemožitel nejvyšší hory světa Mount Everestu Novozélanďan sir Edmund Hillary zemřel ve věku 88 let. Oznámila to novozélandská premiérka Helen Clarková. Hillary zemřel ve čtvrtek v devět hodin ráno místního času (čtvrtek 21:00 SEČ) na infarkt v nemocnici v Aucklandu.

Článek

Hillary coby člen britské výpravy vystoupil na nejvyšší horu světa se šerpou Tenzingem Norkejem 29. května roku 1953. Zatímco on pořídil na vrcholu vysokém 8848 metrů několik Tenzingových fotografií, žádná fotografie Hillaryho z Everestu neexistuje, protože Tenzing fotografovat neuměl.

Hillary celý život pomáhal lidem žijícím v horských oblastech Nepálu. Přes nepochybné sportovní úspěchy a dobrodružné výpravy byl mimořádně skromný a říkal, že je obyčejný chovatel včel.

Nejslavnější Novozélanďan

"Říkával o sobě, že se považuje za obyčejného Novozélanďana s průměrnými schopnostmi, ale ve skutečnosti to byl gigant. Byla to nejen hrdinská osobnost, která se vypořádala s Everestem, ale také člověk, který prožil život s odhodlaností, pokorou a velkorysostí. Tento legendární horolezec, dobrodruh a filantrop je nejznámějším Novozélanďanem, který kdy žil," uvedla Clarková v prohlášení.

Sardar Tenzing Norkej a Edmund P. Hillary (vlevo) na snímku z června 1953.foto: ČTK/AP

Hillary se zúčastnil také výprav na oba zemské póly a byl jediným Novozélanďanem, který se dostal za života na bankovku své země.

Šel a sen uskutečnil

Přátelé popisují jeho nezdolné nadšení pro život i pro dobrodružství. "Všichni o něčem sníme, ale když měl sen Ed, zmocnila se ho ta jeho neuvěřitelná energie, šel a uskutečnil ho," řekl o něm před 14 lety jeho dlouholetý přítel Jim Wilson. Dětem se to Hillary v roce 1998 pokusil vysvětlit takto: "Všechno souvisí s motivací. Jestliže něco opravdu chcete, budete na tom usilovně pracovat."

Hillary na Antarktidě letos v lednu 2007foto: Reuters/Wayne Drought/Pool/Files

Královna Alžběta si Hillaryho natolik vážila, že mu udělila vyznamenání Podvazkového řádu, v němž je pouze 24 nekrálovských členů.

O tom, kdo z obou horolezců vstoupil na vrchol planety jako první, Hillary dlouho mlčel a prozradil to až po Tenzingově smrti. V knize z roku 1999 nazvané Pohled z vrcholu napsal: "Šli jsme blízko sebe, Tenzing držel volný konec lana. Já jsem pokračoval v prosekávání stupňů směrem nahoru. V příštím okamžiku jsem se dostal na plochou a odkrytou zasněženou plošinu, na níž už nebylo nic v žádném směru. Tenzing se ke mně brzo připojil a v úžasu jsme hleděli kolem sebe. Ke své ohromné spokojenosti jsme si uvědomili, že jsme se dostali na vrcholek světa."

Tenzing zemřel dvaasedmdesátiletý roku 1986 a Hillary až do vydání knihy vždy říkal, že vystoupili na vrchol společně.

Sardar Tenzing Norkej (vlevo) s Edmundem Hillarymfoto: ČTK/AP

Hillary o posledních krocích k vrcholu světa:
"Ještě několik unavených kroků a pak už nad námi bylo pouze nebe. Žádné převisy, žádná poslední věž. Stáli jme společně na vrcholu. Bylo na něm dostatek místa tak pro šest lidí. Dobyli jsme Everest. Úcta, úžas, pokora, pýcha, nadšení - to jistě měly být zmatené pocity prvních mužů stojících na nejvyšším bodu Země, když se to nepodařilo tolika jiným před nimi. Ale já jsem cítil především úlevu a byl jsem překvapen. Únavu proto, že skončila ta strašná dřina a protože jsme dosáhli nedosažitelného. A překvapen jsme byl tím, že se to podařilo mně, starému Edovi Hillarymu, včelaři, bývalé hvězdičce na základní okresní škole v Tuakau, pozdější nicce na aucklandském gymnáziu a pak ztracenému případu na univerzitě. Ten teď stál jako první na Everestu. Prostě jsem tomu nevěřil. Sundal jsem si kyslíkovou masku, abych mohl udělat několik fotografií."

Edmund Percival Hillary (20. července 1919 - 10. ledna 2008)

Narodil se v Tuakau jižně od novozélandského Aucklandu. Vedle včelařství si v 16 letech oblíbil také horolezectví. Svůj první velký výstup učinil v Alpách. Během druhé světové války sloužil Hillary u letectva. Působil na Fidži a Šalomounových ostrovech, kde se zranil a byl odeslán zpět na Nový Zéland.

K Everestu se dostal s průzkumnou expedicí vedenou Ericem Shiptonem v roce 1951. Na nejvyšší hoře světa však stanul o dva roky později jako člen britské výpravy pod vedením Johna Hunta, který převzal funkci po Shiptonovi. Hillary výstup s Tenzingem neplánoval, o složení dvojice rozhodl Hunt. Z vrcholu Everestu neexistují fotografie Hillaryho, protože Tenzing neuměl používat fotoaparát. Hillary zdolal řadu dalších světových hor, včetně deseti himalájských. Stanul také na obou pólech.V roce 1975 zahájil politickou kariéru, jež vyvrcholila o deset let později jmenováním velvyslancem pro Indii, Nepál a Bangladéš. V úřadu v Dillí strávil Hillary čtyři a půl roku.

Za svou činnost obdržel Hillary v průběhu života řadu vyznamenání včetně Podvazkového řádu od britské královny Alžběty II. Je také jediným Novozélanďanem, který se za života dostal na bankovku své země. Po návratu z Everestu v roce 1953 si Hillary vzal Louise Mary Roseovou, s níž měl tři děti. Manželka a dcera Belinda zahynuly roku 1975 při leteckém neštěstí. V sedmdesáti letech, v roce 1987, se Hillary oženil podruhé a vzal si vdovu po horolezci June Mulgrewovou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám