Hlavní obsah

Zemřel bývalý keňský prezident Mwai Kibaki

Nairobi

Bývalý keňský prezident Mwai Kibaki zemřel ve věku 90 let. O jeho skonu informovala současná hlava tohoto východoafrického státu Uhuru Kenyatta.

Foto: Noor Khamis, Reuters

Bývalý keňský prezident Mwai Kibaki

Článek

„Mwai Kibaki zůstane navždy v paměti jako gentleman keňské politiky, skvělý diskutér a ten, kdo v zemi řídil rozvoj,“ uvedl Kenyatta. Kibaki byl prezidentem Keni dvě funkční období v letech 2002 až 2013. Jeho zvolení v roce 2002 ukončilo 40letou vládu jedné strany. Za jeho působení se změnila ústava, decentralizoval politický systém a omezily se pravomoci prezidenta. Jeho sporné znovuzvolení v roce 2007 ale vyvolalo násilnosti, které si vyžádaly životy více než 1200 lidí.

Příčina Kibakiho úmrtí zveřejněna nebyla, v posledních letech byl ale exprezident opakovaně v nemocnici. Kenyatta vyhlásil státní smutek, který potrvá do Kibakiho státního pohřbu, a nařídil spustit vlajky na půl žerdi. Mnoho Keňanů považovalo Kibakiho za nejlepšího prezidenta od získání nezávislosti a vnímá jeho smrt jako velikou ztrátu, píše zpravodajský web BBC.

Kibaki byl vystudovaný ekonom, jemuž je připisováno oživení keňské ekonomiky. Před svým zvolením do prezidentské funkce zastával řadu významných vládních postů a byl poslancem. Politicky byl ale považován za oportunistu, píše BBC. Nejprve byl proti zavedení pluralitního demokratického systému, ale po změně ústavy změnil postoj, založil vlastní politickou stranu a o deset let později vyhrál volby jako šéf opoziční koalice. Keňa během jeho prvního funkčního období zaznamenala významný hospodářský růst, násilnosti po volbách v roce 2007 ale významně poškodily jeho odkaz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám