Hlavní obsah

Zemětřesení ve vedení Severní Koreje, Kimova sestra povýšila

Pchjongjang/Soul

Z nejvyššího severokorejského výkonného orgánu, Komise pro státní záležitosti, bylo odvoláno devět jeho členů. Jmenováno tam bylo osm nových včetně sestry vůdce země Kim Čong-una, uvedla ve čtvrtek severokorejská agentura KCNA. Je to dosud nejvyšší funkce, kterou Kim Jo-čong zastává.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un

Článek

Odvolán byl Ri Pjong-čchol, který stál za severokorejským zbrojním programem a vývojem balistických raket. Nahradil ho generál Pak Čong-čchon, který v zemi dohlížel na vývoj moderních zbraní a byl také tento týden přítomen zkoušce nové střely, kterou KLDR označila za hypersonickou.

KLDR tvrdí, že testovala hypersonickou střelu

Svět

Odvolána byla i diplomatka Čchoe Son-hui, která hrála významnou roli v jednáních KLDR s USA. Jedinou ženou v orgánu tak bude právě Kimova sestra.

Mezi odvolanými je rovněž 82letý Pak Pong-džu, který vytvářel v poslední dekádě ekonomickou politiku KLDR. Kim Čong-un v posledních měsících opakovaně hovořil o ekonomických problémech Severní Koreje a o tom, že země bude muset projít obtížným obdobím. V zemi je nedostatek potravin, kvůli opakujícím se suchům klesají výnosy a část úrody také zničily povodně po tajfunech.

KLDR oslavila výročí vzniku, pohublý Kim sledoval přehlídku vojáků a zdravotníků

Svět

KLDR tento týden povolila používat ve státních obchodech i zahraniční měnu. Server Daily NK spekuluje, že jde o způsob, jak chce země získat valuty, aby získala potraviny pro státní obchody, které jsou levnější a dotované.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Kim Jo-čong na snímku z roku 2019

Jmenování Kim Jo-čong je považováno za upevnění moci Kim Čong-una, jeho mladší sestra je jeho poradkyní a v poslední době hovoří častěji než vůdce. Jak vysoké je její skutečné postavení, však není jasné. Spekuluje se sice, že je na druhém místě hned za Kimem a mohla by jej nahradit, letos však přestala být dočasnou alternující členkou politbyra korejské Strany práce a z první tajemnice předsedy se stala jen tajemnicí.

Podle některých expertů za jejím odchodem mohl stát zájem Kim Čong-una upřednostnit ekonomiku zastoupením ekonomických expertů v politbyru, zatímco sestra se více věnovala zahraniční politice a mezikorejským vztahům.

Kimova sestra varovala Jižní Koreu a USA před odvetou za vojenské cvičení

Svět

Jako šéfka propagandy stála v roce 2018 v čele severokorejské delegace na zimních olympijských hrách v Pchjončchangu. Pomáhala pak při setkání Kim Čong-una s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem a byla po boku svého bratra, když jednal v témže roce v Singapuru s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Zřejmě ale také loni stála za likvidací styčné kanceláře pro vztahy obou Korejí v Kesongu. V posledních týdnech se vyjadřovala zejména k vztahům mezi oběma Korejemi, ovšem obnovení horké linky ve středu oznámil Kim Čong-un.

Kim Čong-un je ochotný obnovit horkou linku s Jižní Koreou

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám