Hlavní obsah

Zemětřesení na indonéských ostrovech Lombok a Bali má přes 142 obětí

Aktualizováno

Počet obětí nedělního zemětřesení na indonéském ostrově Lombok vzrostl na 142, uvedla v pondělí agentura DPA. Tragická bilance ale není konečná, s největší pravděpodobností bude stoupat. Mnohé oblasti jsou dosud odříznuté od pomoci. Na severu ostrova se do některých oblastí záchranáři vůbec nedostali.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři vyprošťují zavalené lidi na LombokuVideo: Reuters

 
Článek

Otřesy postihly také další turistický ráj – ostrov Bali. Přírodní katastrofa si zde vyžádala dva mrtvé a stovku zraněných, další jsou z Lomboku. Všechny oběti jsou podle zahraničních agentur Indonésané. Zatím nejsou k dispozici informace, že by byli mezi zraněnými či oběťmi přírodní katastrofy turisté.

Práci záchranářů komplikují výpadky elektřiny, poničené mosty a špatné telefonické spojení. Indonéská armáda vyslala na Lombok a Bali tři letadla se zdravotníky a humanitární pomocí. Především na Lomboku jsou poničeny tisíce budov.

Mezinárodní letiště na Lomboku zaplavili narychlo evakuovaní zahraniční turisté. Vedení letiště proto podle britského deníku The Guardian požádalo letecké společnosti, aby přidaly další spoje.

Nové zemětřesení o síle sedm stupňů Richterovy škály postihlo ostrov Lombok v neděli v 19.46 místního času. Epicentrum se nacházelo v moři asi 18 kilometrů severovýchodně od ostrova v hloubce 15 kilometrů. Nejvíce je zasaženo severní pobřeží, ale také hlavní město Mataram. Jih a západ ostrova, kde se většinou zdržují turisté, byl jen málo postižen.

Zemětřesení jsou v Indonésii poměrně častá. Tento ostrovní stát se totiž nachází v Tichém oceánu v pásmu takzvaného ohnivého kruhu (prstence) na střetu kontinentálních desek.

Reklama

Výběr článků

Načítám