Hlavní obsah

Západní rozvědky těžce selhaly, o smrti Kima neměly tušení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká rozvědka spolu s jihokorejskou zcela selhaly v případě smrti severokorejského vůdce Kim Čong-ila. Vláda v Soulu nic netušila ani 48 hodin po oficiálním termínu úmrtí, Kim měl zemřít v sobotu ve vlaku v 8:30. Americké ministerstvo zahraničí připustilo "tiskové zprávy" o Kimově smrti dlouho poté, co ji oznámily severokorejské sdělovací prostředky, napsal list The New York Times.

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-il

Článek

Jihokorejské a americké špionážní služby nezachytily žádné náznaky tohoto významného vývoje. Nezaregistrovaly telefonáty plné paniky mezi vládními činiteli ani vojáky shromažďující se kolem Kimova vlaku, i když samozřejmě není jisté, že Kim skutečně podlehl infarktu ve vlaku.

Opět se ukázalo, že se tajnůstkářská KLDR uzavírá způsobem, který odolává i špionáži či satelitům. Asijské a americké rozvědky už v minulosti nezachytily významné události odehrávající se v KLDR. Pchjongjang vybudoval rozsáhlou továrnu na obohacování uranu, která procházela bez povšimnutí zhruba rok a půl, než ji severokorejští činitelé ukázali koncem roku 2010 americkému jadernému vědci. Severní Korea rovněž pomohla vybudovat jaderný reaktor v Sýrii, aniž by o tom západní špionáž věděla.

Foto: Reuters

Severokorejská raketová střelnice Musudan-ri s raketou dlouhého doletu na rampě. Jde o nosič vypálený 5. dubna.

Na Severní Koreu jsou přitom zaměřeny špionážní satelity i letadla a citlivá odposlouchávací zařízení v Jižní Koreji.

Svět neví o dění v KLDR

V době, kdy jsou USA a jejich spojenci konfrontováni s riskantní mocenskou výměnou v Severní Koreji, která disponuje jadernými zbraněmi, uzavřená podstata této země bude značně komplikovat jejich předpoklady ohledně budoucího vývoje.

Chybí informace o Kimově nejmladším synovi a následníkovi Kim Čong-unovi a ještě méně se ví o palácových intrikách v severokorejském hlavním městě Pchjongjangu.

"Tohle je společnost, která staví na své neprůhlednosti," řekl listu bývalý zvláštní vyjednavač USA o severokorejském jaderném programu Christopher R. Hill.

"Je velmi spletitá. Pochopit vládnoucí strukturu vyžaduje návrat ke korejské kultuře a pochopení konfuciánských principů," dodal. KLDR je sice komunistická země se zřetelnými prvky maoistického zemědělského komunismu, ale současně ctí velmi tradice.

Foto: Reuters

Satelitní snímek Jongbjonu

"Máme jasné plány, co dělat v případě, že Severní Korea zaútočí, ale ne pro případ, že severokorejský režim padne," řekl listu The New York Times bývalý poradce pro Asii za vlády prezidenta George Bushe Michael J. Green.

"Pokaždé, když člověk začne připravovat podobné scénáře, jednou z prvních překážek je zjistit, co se děje uvnitř Severní Koreje," uvedl.

Situace v zemi se nezlepší

Žádná z možností zvažovaných americkými činiteli pro Severní Koreu není povzbudivá. Někteří současní a bývalí činitelé soudí, že Kim Čong-un je příliš mladý a neozkoušený, aby s důvěrou nastoupil do šlépějí svého otce. Někteří spekulují, že by mladý Kim mohl sloužit v jistém druhu regentství, kdy skutečnou moc by měli vojenští činitelé, jako je Kim Čong-ilův pětašedesátiletý švagr a důvěrník Čang Song-tchek.

Odpálení balistické rakety v den ohlášení smrti jen potvrdilo, že armáda si drží klíčovou roli a země dále bude hrozit světu.

Podobné uspořádání by nijak nezmírnilo utrpení severokorejského lidu ani nesnížilo napětí kvůli severokorejským jaderným ambicím. Ale bylo by víc žádoucí, než otevřený boj o moc v zemi.

Ještě v šedesátých letech byly obě Koreje ekonomicky skoro stejně silné, pak ale HDP na hlavu na severu přestalo růst. Po smrti Kim Ir-sena a nástupu Kim Čong-ila, který se pokusil hospodářství reformovat v rámci doktríny armáda na prvním místě, naopak pokleslo.

Zemi postihl hladomor, který si vyžádal tři milióny obětí. Pchjongjang se stal závislý na zahraniční potravinové pomoci. V současné době HDP na hlavu v KLDR představuje možná jen pět procent HDP na hlavu v Korejské republice, uvádí Brad Plumer v blogu WONK na listu The Washington Post.

"Špatným scénářem je možnost, že projdou hladkým přechodem a lidé budou dál umírat hlady a země bude dál vyvíjet jaderné zbraně," řekl Jeffrey A. Bader, bývalý asijský poradce prezidenta Obamy.

"Ovšem nestabilní přechod, při němž nebude nikdo velet a kontrola jaderného programu bude ještě nevyzpytatelnější, je ještě horším scénářem," dodal.

Reklama

Související články

Zemřel vůdce Severní Koreje Kim Čong-il

Vůdce komunistické Severní Koreje Kim Čong-il v sobotu zemřel ve věku 69 let. V pondělí to oznámila severokorejská média. Kim už loni v září označil za svého...

Severní Korea truchlí za "Milovaným vůdcem"

Smutek ovládl Severní Koreu po smrti "Milovaného vůdce" Kim Čong-ila. Na záběrech jsou vidět plačící Korejci v ulicích. Už samotné oznámení smrti pronášela...

Výběr článků

Načítám