Hlavní obsah

Západ by měl změnit přístup k Afghánistánu, jih nechat Tálibánu, tvrdí experti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Západ by měl zcela změnit přístup v Afghánistánu, plyne ze závěrů britského nezávislého Mezinárodního institutu pro strategické studie, které byly zveřejněny v úterý. Měl by být méně ambiciózní a mít jasnější strategii, zejména se zaměřit na zamezení nebezpečí terorismu a nebojovat s Tálibánem, kterému by měl nechat jih.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Boje na jihu Afghánistánu jsou těžké a Tálibán se tam rychle vrací.

Článek

Podle zprávy v ročence by se Západ měl zaměřit na strategii "zadržování a odstrašování" al-Káidy. Její odzbrojení a zničení by mělo být hlavním cílem, jak už bylo, uvedl ředitel IISS John Chipman.

Podle něj by se měla postupně část vojáků zemí NATO stáhnout a zbytek se soustředit na zajištění bezpečnosti na severu Afghánistánu. Paštunský jih by se měl ponechat v rukou Tálibánu. Zasahovat by se na něm mělo jen v případě návratu al-Káidy.

Ředitel varoval, že podpora veřejnosti dlouhodobému angažmá v Afghánistánu klesá.

Foto: Profimedia.cz

Vojáci USA v Afghánistánu

Západ by se měl zaměřit na vytváření jednotek rychlého nasazení, které by byly s to zabránit Tálibánu rozšířit svou kontrolu do nepaštunských provincií nebo do Kábulu a bránit afghánskému Tálibánu, aby podporoval protivládní síly v Pákistánu. Stejně tak by měly být schopny zasáhnout na jihu, pokud by hrozilo vytvoření teroristických kapacit ohrožujících zahraničí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Zdůrazňuje, že k tomu bude potřeba dohody okolních zemí, včetně Indie, Pákistánu, Íránu a středoasijských států, stejně jako příslibu ekonomické pomoci stoupencům této strategie a současně vojenské hrozby vůči jejím odpůrcům.

Centrální vládu by měla nahradit konfederace

Podle něj se NATO dopouští chyby, když se snaží budovat národ a posilovat centrální vládu. Mělo by se usilovat o volné konfederativní uspořádání a nesnažit se o vytvoření centralizovaného státu. Chipman připomněl, že mnohonárodnostní Afghánistán byl vždy decentralizovaným státem a tomu by měla odpovídat i jeho ústava a uspořádání. Podle IISS by měla země směřovat ke konfederativnímu systému, v jehož rámci by centrální vláda přenechala většinu záležitostí provinciím s výjimkou zahraniční a měnové politiky.

Foto: Reuters

Bojovníci Tálibánu

Prestižní ústav zpochybňuje názor, že by se al-Káida vrátila zpět na jih Afghánistánu, pokud by se odtud západní jednotky stáhly. Vzhledem ke zkušenostem posledních deseti let si předáci Tálibánu rozmyslí, zda pustit al-Káidu zpět, tvrdí zpráva. Podle něj se Tálibán poučil z invaze po teroristických útocích na New York a Washington, po nichž následovala invaze do Afghánistánu a pád režimu Tálibánu. Navíc už tehdy skoro polovina vedení Tálibánu byla pro ukončení spolupráce s al-Káidou.

Reklama

Výběr článků

Načítám