Hlavní obsah

Zadrženou Češku v Pákistánu obvinili z pašování drog, vinu popřela

Láhaur
Aktualizováno

Češka Tereza H., kterou v lednu zadrželi v Pákistánu s devíti kilogramy heroinu, si vyslechla v úterý u soudu v Láhauru obvinění z pašování drog. Požadovanou výši trestu žalobce zatím nesdělil. Kromě Češky byl obviněn ještě jeden muž, který není z České republiky. Oba v úterý u soudu vinu popřeli, řekla mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová.

Tereza H. na nahrávce z údajného výslechu

Článek

„Obvinění zní na pašování drog. Konkrétní výše trestu však dnes před soudem nezazněla,” uvedla Valentová.

Za pašování drog jsou v Pákistánu obvykle velmi vysoké tresty, výjimkou není ani trest smrti. Ten se ale podle českého ministerstva zahraničí zpravidla neuplatňuje vůči cizincům.

Obviněn byl spolu s Češkou ještě jeden muž, který byl také k soudu předveden. Zda se jedná o Pákistánce, nebo muže jiné státní příslušnosti, mluvčí ministerstva nevěděla. Pákistánská média zhruba týden po zadržení české občanky psala, že místní úřady při razii v Láhauru na základě informací od Češky zatkly jejího komplice, který je obchodníkem s nemovitostmi.

Místní televize Lahore News zveřejnila záběry, jak Češku přivádějí k soudu. Žena měla rozpuštěné světlé vlasy, jen si chvíli papírem zakrývala tvář.

Pokračování v květnu

Další soudní stání se uskuteční 4. května. „Na tomto stání by měl již státní žalobce začít předkládat důkazy,” doplnila Valentová.

V soudní síni byl přítomen asistent českého honorárního konzula v Pákistánu, aby dohlédl na dodržování mezinárodních procedur. Kromě toho mohl krátce promluvit s obviněnou. „Předal jí dopisy od její rodiny,” dodala Valentová. Ministerstvo podle ní již dříve žádalo o možnost navštívit ženu přímo ve vězení, což ale zatím ani přes urgence nebylo povoleno.

Pákistánští celníci ženu zadrželi 10. ledna na letišti v Láhauru, odkud měla letět do Abú Zabí a poté do Irska. V jejím zavazadle našli celníci devět kilogramů drogy.

České ministerstvo spravedlnosti v březnu uvedlo, že Česko chce s Pákistánem uzavřít smlouvu o předávání vězňů. Úřad snahu zdůvodňuje právě případem Češky zadržené pákistánskými úřady v lednu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám