Hlavní obsah

Zabijte Kaddáfího, vyzval muslimy vlivný islámský duchovní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis
Aktualizováno

Vlivný islámský duchovní egyptského původu Júsuf Kardáví v pondělí vyzval pomocí fatvy k zabití libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Toto vážné náboženské prohlášení, známé od dob podobného odsouzení spisovatele Salmana Rushdieho v 80. letech minulého století, vydal Kardáví prý pro to, aby se Libye Kaddáfího "konečně zbavila". Kaddáfí, jenž vládne v zemi již přes 40 let, v noci vystoupil, aby národ ubezpečil, že zůstal v hlavním městě.

Článek

"Kdokoli z libyjské armády může vystřelit kulku na Muammara Kaddáfího, aby se ho Libye zbavila. Ať to udělá," prohlásil Kardáví podle agentury AFP.

Kaddáfí se objevil ve vysílání libyjské státní televize, aby vyvrátil fámy, že již uprchl do Venezuely. [celá zpráva]

Pětaosmdesátiletý duchovní, který požívá v arabském světě velké vážnosti a často vystupuje i v programech satelitních televizí včetně Al-Džazíry, vybízel například také egyptského prezidenta Husního Mubaraka k rezignaci s tím, že je to jediné řešení pro tamější krizi.

Kardáví rovněž vyzval libyjské velvyslance po celém světě, aby se distancovali od Kaddáfího režimu. Učinila to už například libyjská mise při OSN, která Kaddáfího vyzvala, aby odstoupil.

Libye se během pondělka prakticky proměnila v bitevní pole. Proti Kaddáfímu se bouří další skupiny obyvatelstva a také část armády. Režim se pokouší ubránit všemi dostupnými prostředky včetně letectva. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Demonstranti v Libyi zapálili sídlo vlády

Během protivládních protestů v libyjském hlavním městě Tripolisu zapálili demonstranti sídlo úřadu vlády, oznámila v pondělí agentura Reuters. Libye je jednou...

Výběr článků

Načítám