Hlavní obsah

Za vyzvednutí mrtvoly z vraku platíme sto tisíc, pobouřil Jihokorejce mluvčí prezidentky

Jihokorejskou veřejnost pobouřil mluvčí prezidentky Pak Kun-hje, když na nedávné tiskové konferenci uvedl, že stát platí potápěčům, kteří ve vraku potopeného trajektu Sewol hledají těla obětí, a za vyzvednutí každého těla nabízí bonus v hodnotě téměř 100 000 korun. Zainteresovaná soukromá firma to ale popřela.

Foto: Yonhap, Reuters

Trajekt Sewol se potopil v polovině dubna.

Článek

„Soukromí potápěči dostávají milión wonů (zhruba 20 tisíc korun) denně a pět miliónů wonů (bezmála sto tisíc korun) za vyzvednutí každého mrtvého těla,“ citovala prezidentčina mluvčího státní agentura Jonhap.

Společnost Undine Marine Industries, která po dohodě s vládou vede záchranné práce u trajektu, jenž se s 476 lidmi na palubě potopil v dubnu u ostrova Čedžu, ale popřela, že by pobírala nějaké odměny. Kromě jiného uvedla, že lidský život „nelze poměřovat penězi“.

To už ale bylo zaděláno na skandál v atmosféře už tak ostré kritiky rozhořčených příbuzných obětí vůči úřadům.

Stíhají rodinu provozovatele

Evakuace lidí z potápějícího se trajektu vázla, kvůli čemuž čelí kapitán a další členové posádky soudu. Z trajektu se podařilo zachránit jen 172 osob, zbylí se pravděpodobně utopili. Šestnáct těl se dosud hledá.

Policie také vypsala odměnu 500 000 dolarů (deset miliónů korun) za informace vedoucí k dopadení uprchlého majitele trajektu Ju Pjon-una. Pátrá se i po jeho synovi kvůli údajným daňovým únikům a zpronevěře. Na toho je vypsaná odměna 100 000 dolarů (dva milióny korun). Mezitím byla v úterý ve Francii zatčena Juova 47letá dcera, rovněž podezřelá ze zpronevěry.

Jihokorejští vyšetřovatelé mají podezření, že byla zanedbána bezpečnost na trajektu kvůli nedostatečnému financování.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám