Hlavní obsah

Za vyhladovění dítěte dostali veganští rodiče v Austrálii trest veřejných prací

– Sydney

S trestem v podobě 300 hodin veřejně prospěšných prací odešli ve čtvrtek od soudu v Sydney rodiče, kteří málem vyhladověli svou dceru, napsala agentura DPA. Dítě drželi na přísně veganské stravě. Dívenka nedostávala k jídlu nic jiného než ovoce, ovesné vločky, brambory, rýži, tofu, chléb, arašídové máslo a rýžové mléko.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dívka se přestala vyvíjet jako děti, které v jejím věku dostávají běžnou a vyváženou stravu. V 19 měsících byla na úrovni tříměsíčního miminka. Neměla zuby a vážila méně než pět kilogramů. Třiatřicetiletá matka a o dva roky starší otec jakékoliv varovné signály, že něco není v pořádku, zcela přehlíželi.

Jejich dcera by zřejmě zemřela na podvýživu, kdyby loni v květnu nedostala křeče a neskončila v nemocnici. Tam se lékaři zděsili jejího stavu a začali konat. Zjistilo se, že dítě nejenže nebylo očkované, ale od chvíle, kdy přišlo na svět, nebylo nikdy u lékaře.

Dívka byla okamžitě odebrána rodičům a skončila v pěstounské péči u příbuzných a pod přísným dohledem lékařů. Matce i otci hrozil trest v podobě pěti let vězení. Vzhledem k tomu, že se ke své vině přiznali a litovali toho, co udělali, nakonec odešli od soudu pouze s trestem veřejně prospěšných prací.

„Povinností všech rodičů je zajistit, aby výživa jejich dětí byla vyvážená a aby obsahovala dostatek živin pro řádný růst,“ prohlásila soudkyně Sarah Huggettová. Při vynesení rozsudku rodiče plakali. Dítě zůstalo v péči příbuzných a mohou je pouze navštěvovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám