Hlavní obsah

Za názory ke klimatu čeká Klause v Austrálii chladné přijetí

Sydney

Australští poslanci včetně premiérky Julie Gillardové chystají zřejmě příští měsíc chladné přivítání pro českého prezidenta Václava Klause kvůli jeho názorům na teorii globálního oteplování. Podle organizátorů návštěvy setkání s Klausem odmítla jak kancelář předsedkyně vlády, tak premiér státu Viktorie Ted Baillieu nebo předseda vlády Západní Austrálie Colin Barnett. Napsal to v pondělí na svých webových stránkách list The Australian.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Klaus se má v Austrálii pode listu zúčastnit série seminářů, které organizuje tamní Ústav pro veřejné záležitosti (IPA). Organizátoři návštěvy oslovili několik politiků s nabídkou, že uspořádají s českým prezidentem setkání.

Webové stránky Václava Klause se zatím o případné cestě do Austrálie nezmiňují.

"O programu předsedkyně vlády ještě není rozhodnuto," řekl australskému listu mluvčí předsedkyně vlády. Úřad premiérky ale prý už nabídku na schůzku s Klausem odmítl, stejně jako to učinili premiéři států Viktorie a Západní Austrálie Ted Baillieu a Colin Barnett. Očekává se ještě reakce ministra zahraničí Kevina Rudda a premiérů Queenslandu a Nového Jižního Walesu Anny Blighové a Barryho O'Farrella.

"Je nezvyklé, že australští politikové jsou ochotni riskovat naše vztahy s jednou z nejdynamičtějších a nejotevřenějších evropských ekonomik jen proto, že její představitel je skeptik v otázce klimatu," řekl výkonný ředitel IPA John Roskam. "Bylo nám řečeno, že Evropa a svět chtějí omezit emise oxidu uhličitého. Vypadá to, že si australská vláda nedokáže poradit s jiným názorem," dodal.

Zahraničně politická mluvčí opozice Julie Bishopová prohlásila, že pokud se premiérka Gillardová s Klausem nesetká, bude to neobvyklé. "Jestliže se předsedkyně nesetká s panem Klausem kvůli jeho názorům na změnu klimatu, vydá to o ní velmi špatné svědectví," řekla. "Bude to z její strany projev nedůtklivosti a arogance."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám