Hlavní obsah

Z Wu-chanu je město duchů

Právo, Novinky, DPA, znk, jz
Aktualizováno

Wu-chan, jedenáctimilionové město ve střední Číně se za poslední dny proměnilo v město duchů. Může za to nový typ koronaviru 2019-nCoV, píše agentura Reuters. Město se stalo epicentrem nákazy a úřady ho poslaly do karantény. Život v jinak rušném velkoměstě se zastavil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čínský Wu-chan se proměnil v město duchůVideo: Reuters

 
Článek

„Je to město duchů. Dívám se teď z okna svého bytu a nevidím nikoho. Ani auta tu nejezdí,“ řekl stanici BBC Ben Cavanagh, který je nyní ve Wu-chanu. „Je to, jako by všichni odjeli, i když vím, že město je plné lidí,“ doplnil.

Faktem je, že z města před zavedením kontrol odjelo kolem pěti milionů obyvatel na oslavy nového čínského roku, zbytek se bojí vycházet.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Wu-chan bez lidí

Zvládat dny v karanténě je podle listu The Guardian velmi obtížné. Interent a sociální sítě jsou plné pochmurných záběrů a nepotvrzených zvěstí, které na náladě nepřidají. Lidé si proto hledají způsoby, jak se vyrovnat s dny trávenými uvnitř bytu.

Patří mezi ně například improvizovaný „lví tanec“, kdy plastová stolička nahradí hlavu a deka zbytek kostýmu – házení kroužků na kolík či lov ryb v akváriu. Objevily se také spekulace, že letos v listopadu bude porodnost lámat rekordy.

Lidé jsou doma bez topení

Pro mnohé z milionů lidí uvězněných doma je ovšem velkým problémem tak prostá věc jako udržet se v teple. Jen velmi málo domů v provincii Chu-pej – nebo v jižní Číně – má ústřední topení.

A tak se členové rodin choulí kolem plynových a elektrických kamínek, často umístěných pod stolem zakrytým dekou, aby si zahřáli nohy a ruce, zatímco jedí, povídají si nebo hrají karty. Další se zastýlají pod peřiny navršené na posteli anebo pod elektrické deky. Denní teploty venku dosahují jen deseti stupňů Celsia a v noci klesají pod bod mrazu.

Na nový koronavirus v Číně zemřelo už 107 lidí a na 4500 osob je jím v této zemi nakaženo. Server BBC připomněl, že nový koronavirus zabíjí většinu oslabené či starší lidí, mezi oběťmi však byli i lidé kolem 30 let, kteří byli do té doby zdraví.

ON-LINE: Vývoj kolem koronaviru

Koronavirus

Čínská vláda už dříve prodloužila do neděle volno v souvislosti s oslavami lunárního Nového roku. Zavřena jsou některá místa hojně navštěvovaná turisty, například zakázané město v Pekingu či některé úseky Velké čínské zdi. Omezena byla v některých městech i veřejná doprava.

Foto: Khamis Hassan Bakari, ČTK/AP

Liduprázdné ulice města Wu-chan

Kvůli obavám z šíření nákazy oznámila v úterý správkyně Hongkongu Carrie Lamová, že se od čtvrtka přeruší veškerá trajektová i vlaková spojení s pevninskou Čínou. Hongkong také snížil o polovinu počet letů z Číny. Jsou uzavřeny čtyři hraniční přechody a na dalších je povolen pouze vjezd nákladním autům se zbožím určeným pro Hongkong. Lamová uvedla, že „významný počet“ hongkonských Číňanů pochází právě z provincie Chu-pej s jejím hlavním městem Wu-chanem, která je zasažena nákazou.

Lékaři ve Wu-chanu císařským řezem uspíšili porod ženy s podezřením na koronavirus

Koronavirus

Před šířením koronaviru přijímají opatření i další země. Filipíny zastavily vydávání turistických víz pro Číňany. Tibet uzavřel turistické destinace a turisté, kteří do oblasti přesto přijedou, budou na vlastní náklady ve 14denní karanténě. S Čínou uzavřely hranice i tři regiony na ruském Dálném východě.

Mimo Čínu je podle zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO) potvrzeno asi pět desítek případů, z toho nejvíce, a to osm, v Thajsku. Podle serveru BBC hlásí po pěti případech USA, Austrálie a Singapur. Další potvrzené případy jsou z Tchaj-wanu, Malajsie, Jižní Koreje, Japonska, Vietnamu, Nepálu, Kanady, Kambodže, Srí Lanky. V Evropě byly zatím potvrzeny podle BBC tři případy ve Francii a jeden v Německu.

Reklama

Výběr článků

Načítám