Hlavní obsah

Z náboženské školy v Nigérii osvobodili stovky zotročených dětí

– Kaduna

V Kaduně na severu Nigérie osvobodili ve čtvrtek několik set dětí a mladíků, kteří byli vězněni, mučeni a sexuálně zneužíváni v náboženské škole. Část jich byla v řetězech a někteří tam strávili několik let.

Foto: Reuters

Tabule na budově náboženské školy, kde byly mučeny a vězněny děti.

Článek

Podle stanice BBC tam bylo skoro pět set mužů a chlapců, agentura Reuters s odvoláním na policejního komisaře uvedla, že tam bylo přes tři sta dětí od pěti let výše. Někteří byli spoutáni řetězy k sobě, další byli připoutáni k železným kruhům ve zdi.

Šéf policie v Kaduně Ali Džanga řekl BBC, že razie ve škole byla provedena na základě udání. Školu označil za dům hrůzy. Vyhladovělí lidé tam byli drženi násilím, mučeni a sexuálně zneužíváni. Odejít nemohli, nad zdmi byl žiletkový drát. Podle něj jde o případ otroctví.

Několik lidí bylo při razii zadrženo, podle policejního mluvčího Jakubua Saboa šlo o tamní učitele.

Děti do školy přivedli sami rodiče

Děti řekly policii, že je do školy odvedli rodiče nebo příbuzní s tím, že jde o náboženskou školu. „Identifikovali jsme dvě děti, které pocházejí z Burkiny Faso, většinu sem ale přivedli rodiče z nigerijských států na severu,“ řekl mluvčí Sabo k identitě obětí. Nigerijské státy na severu země jsou převážně muslimské.

Škola imáma Ahmada bin Hanbala se vydávala za náboženskou školu zaměřenou na studium koránu.

Osvobození byli převezeni na stadion, kde je jim poskytována pomoc a jídlo. Někteří se už setkali s příbuznými.

Reklama

Výběr článků

Načítám