Hlavní obsah

WHO: Radiace u Fukušimy je většinou v normálu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Rok po havárii v japonské jaderné elektrárně Fukušima přetrvává v některých místech v okolí zdraví ohrožující radiační záření. Na většině území Japonska jsou ale hodnoty v normě, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO).

Foto: Profimedia.cz

Poškozený první reaktor elektrárny Fukušima na snímku z března loňského roku

Článek

Organizace poprvé odhadla celkové škody po zemětřesení na severovýchodě Japonska, následné tsunami, poškození elektrárny a tavení palivových tyčí v jádrech jejích reaktorů z března loňského roku. Uvedla, že hodnoty radiace na většině území země nepřekročily hranici, za níž panuje zvýšené riziko rakoviny.

WHO ve zprávě rovněž napsala, že také v sousedních zemích byla po nehodě ve Fukušimě zaznamenána radiace jen mírně nad normálem. Lidé ve zbytku světa pak byli vystaveni mírně vyššímu záření prostřednictvím potravin.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) už dříve potvrdila, že míra radiace u japonského mléka a zeleniny byla výrazně vyšší, než jak ji po havárii uváděly japonské úřady, upozornila agentura AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám