Hlavní obsah

WHO: Je čas bojovat. Koronavirus je nejhorší nepřítel lidstva, jakého si lze představit

Novinky, jem

Patogen Covid-19 je tím nejhorším nepřítelem lidstva, jakého si můžeme představit, a šířící se epidemie je větší hrozbou než globální terorismus. Je na čase, aby se svět konečně probral a začal s virem bojovat tak agresivně, jak jen dokáže, vyzvala podle stanice Sky News ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO).

Foto: Salvatore Di Nolfi, ČTK/AP

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Článek

„Virus může – abych byl upřímný – způsobit větší politický, ekonomický a společenský rozvrat než jakýkoliv teroristický útok. Je to ten nejhorší nepřítel, jakého si vůbec dovedete představit,“ varoval její šéf Tedros Adhanom Ghebreyesus podle stanice Sky News.

Koronavirus se bude jmenovat Covid-19, rozhodla WHO. Vakcínu slibuje za 18 měsíců

Svět

Světová zdravotnická organizace v úterý dala viru, který se od prosince loňského roku šíří do světa z čínského města Wu-chan, jméno Covid-19 (Co od slova corona, Vi jako virus, D od anglického výrazu disease pro onemocnění a 19 podle roku, kdy se objevil). Vakcínu slibují mít experti k dispozici do 18 měsíců. To je ale velmi dlouhá doba vzhledem k rychlosti, jakou se nákaza vyvolávající smrtelný zápal plic šíří.

Virem už se nakazilo na 45 tisíc lidí a více než 1100 infekci, proti které se stále nedaří najít s jistotou účinný lék, podlehlo. Několik čínských expertů sice vyjádřilo naději, že epidemie by měla brzy kulminovat a v dubnu začít ustupovat, WHO je ale k jejich tvrzení skeptická a předpokládá, že to nejhorší svět teprve čeká.

Nákaza z Wu-chanu  

Epidemie nového koronaviru, patřícího do stejného kmene jako původce onemocnění SARS, propukla v prosinci minulého roku v čínském městě Wu-chan. Od té doby se rozšířila do celé země a pronikla i do dalších částí světa včetně evropských zemí.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Obavy ze současného šíření koronaviru zvyšuje dlouhá inkubační doba, která dosahuje až 14 dní. Během ní sice infikovaní necítí žádné potíže, ale mohou nakazit další lidi.

Muž v moskevském metru předstíral kolaps kvůli koronaviru, způsobil paniku a hrozí mu žalář

Evropa

Znepokojení vyvolává možnost, že virus Covid-19 může zmutovat tak, že by se snadněji šířil a získal větší rezistenci vůči běžně používaným i speciálním a experimentálním antivirotikům.

Šíření koronaviru mimo Čínu zrychlí, varuje šéf WHO

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám