Hlavní obsah

Vzpoura v Bangladéši skončila, pomohly tanky v hlavním městě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DHÁKA
Aktualizováno

Všichni pohraničníci, kteří se v Bangladéši před dvěma dny vzbouřili, se ve čtvrtek vzdali a složili zbraně. Podle agenturních zpráv to oznámila vláda, která jim v tomto případě zaručila amnestii a slíbila, že se jejich požadavky bude vážně zabývat. Agentura AP nicméně uvedla, že liknavý proces skládání zbraní se znovu rozjel teprve poté, co vláda k hlavnímu stanu vzbouřenců v metropoli Dháce vyslala armádní tanky.

Foto: Reuters

Těla bangladéšských pohraničníků, kteří byly zabiti během jejich vzpoury při přestřelkách s armádou.

Článek

Vzpoura, která začala ve středu, si možná vyžádala až 50 mrtvých důstojníků. Tvrdily to zdroje z vlády, která získala znovu kontrolu nad štábem vzbouřenců v metropoli Dháce. Ti krátce po půlnoci začali plnit svou část dohody po jednání s vládou, že výměnou za amnestii a postupné splnění požadavků odevzdají zbraně. Nepokoje se však posléze rozšířily do dalších měst a později se znovu ozvala střelba i v hlavním štábu v Dháce. Žádné nové oběti zatím nebyly hlášeny.

Premiérka Šajch Hasína Vadžídová během dne varovala vzbouřence, že pokud okamžitě nesloží zbraně, bude proti nim přísně zakročeno. Bangladéšští operátoři mobilních telefonů také po celé zemi přerušili komunikační sítě, a to na pokyn vlády, která tím chtěla zabránit šíření dezinformací a fám.

"Mluvili jsme s vojáky a oni říkali, že 50 důstojníků je mrtvých," uvedl podle AFP náměstek ministra spravedlnosti Kamrul Islám. Podle prvních informací pohraničníci při obsazování svého generálního štábu v Dháce zastřelili pět lidí a přes 30 dalších zranili. Současně zajali asi stovku důstojníků, kteří ve štábu jednali.

Vzpoura se rozšířila po celé zemi

Nepokoje se mezitím přesunuly mimo metropoli. Ozbrojení pohraničníci v ulicích a střelba se objevili podle Reuters ve více než půltuctu bangladéšských měst. V jižní části země pohraničníci zablokovali dálnici a obsadili několik táborů armádního velení.

Ke vzpouře se připojili pohraničníci v nejméně 12 hraničních okresech, tedy čtvrtině sektorů, kde jsou jednotky polovojenských pohraničníků umístěny. "Jejich střelba nemá jasný cíl," upozornil policejní zástupce v severovýchodním okrese Mouvilibazar.

Příčinou vzpoury Bangladéšských pušek (Bangladesh Rifles - BDR), jak se polovojenské oddíly pohraničníků oficiálně jmenují, byly neshody kolem jejich platů, vybavení a dalších výhod. Požadují prý také lepší stravování a možnost účastnit se mírových misí OSN, které jsou dobře placené.

Jednotky BDR mají celkem asi 70 000 mužů. Jejich hlavním úkolem je střežit státní hranice. Často však bývají povoláváni i na pomoc armádě či policii. Oficiální zdroje odmítly možnost, že vzpoura byla pokusem o puč. Od svého oddělení od Pákistánu v roce 1971 byl Bangladéš dějištěm řady státních převratů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám