Hlavní obsah

Výjimečný stav má v Pákistánu trvat nejdéle měsíc

ISLAMÁBÁD

Výjimečný stav v Pákistánu má být zrušen do měsíce. Opatření dosud trvá týden. Od té doby bylo zatčeno několik stovek opozičních aktivistů a policie několikrát ostře zasáhla proti protestním demonstracím. Policie zrušila jednodenní domácí vězení opoziční političce Bénazír Bhuttové, která se hned odebrala do sídla své strany.

Článek

"Výjimečný stav skončí do jednoho měsíce," řekl  generální prokurátor Málik Muhammad Kajjúm. podrobnosti ale nesdělil.

Policie ukončila jednodenní domácí vězení Bhuttové, která se ráno vydala do sídla své Pakistánské lidové strany. Chce jednat s jejími zástupci a se zahraničními diplomaty. Úřady Bhuttové v pátek zabránily v účasti na protivládní manifestaci, ale tvrdily, že ji tímto opatřením chrání před hrozícím atentátem.

Vojenský režim prezidenta Parvíze Mušarafa čelí vytrvalému tlaku mezinárodního společenství a domácí opozice, aby se k zrušení výjimečného stavu odhodlal co nejdříve a neohrožoval volby plánované na leden příštího roku. Mušaraf již sdělil, že hlasování bude patrně odloženo do poloviny února. Rovněž slíbil, že se do té doby vzdá funkce šéfa armády. Za to, že se k tomu dosud neodhodlal, je již měsíce ostře kritizován.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám