Hlavní obsah

Vydání bulharských sester z Libye je prý na spadnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TRIPOLIS/SOFIA

O vydání odsouzených bulharských zdravotníků jedná v Tripolisu manželka francouzského prezidenta Cécilia Sarkozyová a komisařka pro zahraniční vztahy EU Benita Ferrerová-Waldnerová. Ve středu by měl podle Tripolis navštívit i prezident Nicolas Sarkozy.

Článek

"Očekávám, že vyjednávání skončí dnes," uvedl Kalfin, podle kterého jde nyní o čistě politická jednání. "Pokud Libyjci ukážou dobrou politickou vůli, předání (zdravotníků) může proběhnout velmi rychle," dodal. 

V Tripolisu o co nejrychlejším propuštění zdravotníků jedná komisařka pro zahraniční vztahy EU Benita Ferrerová-Waldnerová a žena francouzského prezidenta Cécilia Sarkozyová, která se podle některých zpráv dokonce setkala s nejvyšším libyjským představitelem Muamarem Kaddáfím. 

Návštěvu Sarkozyové v Libyi telefonicky dohodli předseda Evropské komise José Manuel Barroso a francouzský prezident Niclas Sarkozy.  Francouzský týdeník Le Point s odvoláním na zdroj blízký libyjské vládě v této souvislosti uvedl, že podle zamýšleného scénáře by pětice sester a lékař zadržovaní odletěli do Sofie na palubě francouzského letounu v doprovodu Sarkozyové.

Libyi ve středu údajně navštíví prezident Sarkozy, který prý slíbil Tripolisu lékařské vybavení. Jeho návštěvu, se kterou počítá libyjská strana, však Elysejský palác zatím oficiálně nepotvrdil.

Trest smrti změněn na doživotí

Pět bulharských sester a palestinského lékaře libyjské soudy opakovaně odsoudily k trestu smrti za to, že údajně úmyslně nakazili virem HIV více než 438 dětí, z nichž 56 již zemřelo na AIDS. [celá zpráva] Obvinění, kteří jsou ve vězení už od roku 1999, to popírají. Epidemie HIV se v nemocnici objevila ještě před jejich příjezdem.

Tresty smrti jim minulý týden libyjská Nejvyšší soudní rada změnila na doživotní vězení poté, co každá z postižených rodin dostala odškodné ve výši miliónu dolarů.  [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám