Hlavní obsah

Východní Africe hrozí hladomor

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Miliónům lidí ve východní Africe hrozí hladomor a krajní nouze, varovala další organizace, tentokrát britská charita Oxfam. Za skutečností je nejen celosvětový růst cen potravin, nýbrž také sucho, neúroda a války v mnoha regionech.

Článek

Podle Oxfamu potřebuje v Africkém rohu urgentně pomoc devět až třináct miliónů lidí. Korespondentka BBC v Etiopii uvedla, že lidé tam čekají buď na déšť nebo na smrt. V některých regionech nepršelo jedenáct měsíců. Lidé si nemohou dovolit koupi potravin a jedí krmivo pro zvířata.

„Ceny potraviny místy narostly až o 500 procent, což přivedlo lidi, které trápí sucho, do mezní nouze. Některé cesty, po nichž jsme jeli, jsou posety mrtvým dobytkem. Zvířata, na nichž lidé závisí, nemají pastvu ani vodu. Lidé jsou stále zoufalejší,“ řekl Rob McNeil z Oxfamu.

V Somálsku potřebuje podle Oxfamu okamžitou pomoc 2,6 miliónu lidí (35 procent populace). Koncem roku by jich mohlo být až 3,5 miliónu (polovina obyvatelstva). Akutní podvýživou trpí 18 až 24 procent dětí.
V Etiopii potřebuje podle vládních odhadů naléhavě asistenci 4,6 miliónu lidí. To je víc než dvojnásobek počtu z počátku roku. V oblastech postižených suchem trpí podvýživou na 75 000 dětí.
V oblasti Turkany na severu Keni trpí podle Oxfamu podvýživou čtvrtina dětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám