Hlavní obsah

Vůdci extremistů oslavovali pád ruského airbusu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americké tajné služby zachytily komunikaci mezi vůdci Islámského státu v syrské Rakce a osobami na Sinajském poloostrově, v níž extremisté oslavují tragédii ruského Airbusu A321, který se zřítil minulou sobotu na cestě do Petrohradu. Informovala o tom stanice NBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry trosek zříceného ruského Airbusu A321Video: Reuters

 
Článek

„Jasně oslavovali,“ citovala televize bez podrobností zdroj z tajné služby. Rozhovor se týkal „sundání“ letadla a způsobu, jakým to bylo provedeno.

NBC uvedla, že tajné služby od sinajské skupiny, napojené na Islámský stát, krátce před pádem airbusu zachytily vzkaz, že se chystá „něco velkého“.

Už dříve média informovala o rozhovoru mezi islamisty a nejmenovanou vládou, z něhož vyplynulo, že na palubě letadla vybuchla bomba, pravděpodobně ukrytá v zavazadlovém prostoru. [celá zpráva]

Foto: Stringer/russia, Reuters

Příbuzná oběti tragédie ruského airbusu při pohřbu v Petrohradě

Vyšetřovatelé přesto nepovažují teorii o bombě za jednoznačně prokazatelnou, protože chybějí forenzní a vědecké důkazy.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Trosky zříceného airbusu

Cestující, nebo personál

Americký list The Times bez udání zdroje a podrobností uvedl, že k zachycení elektronické komunikace extremistů americké a britské tajné služby použily satelity. „Vyznění a obsah vzkazů přesvědčil analytiky, že bombu na palubu pronesl cestující, nebo pracovník letiště,“ napsal list.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

V troskách letadla minulý týden zahynulo všech 224 pasažérů a členů posádky. Stroj spadl 24 minut po startu z egyptského Šarm aš-Šajchu. Británie už ve středu zastavila všechny lety to tohoto letoviska a začala evakuovat své občany, kteří tam uvázli. V pátek se k ní přidalo i Rusko. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám