Hlavní obsah

Vůdce somálského Aš-Šabábu se pustil do Turecka

– Mogadišo

Vůdce somálské islamistické organizace Aš-Šabáb obvinil v úterý Turecko z drancování somálské ekonomiky. Podle agentury AFP tak učinil v první zvukové zprávě zveřejněné od svého nástupu do čela radikálního hnutí v září 2014.

Článek

„Turecko je nepřítelem státu. Dnes je somálská ekonomika v troskách kvůli jeho intervenci,” prohlásil Ahmad Umar v 44 minut dlouhém projevu zveřejněném na sociálních sítí a vysílaném rozhlasovou stanicí Aš-Šabábu Radio Andalus.

„Turecko vtrhlo do země ekonomicky a nenechte se zmást takzvaným rozvojem, o němž mluví Turci. A mějte na paměti, že Turci víc drancují zdroje Somálska, než mu pomáhají,” dodal.

Turecko v posledních letech výrazně zvýšilo svou přítomnost v Somálsku. Ankara hraje velmi aktivní úlohu v humanitární oblasti a při rekonstrukci. Turecké společnosti také spravují přístav a letiště v hlavním městě Mogadišu.

Umar, který nastoupil do čela Šabábu poté, co předchozí velitel militantního hnutí Ahmed Abdi Godane zemřel při útoku amerického bezpilotního letounu, rovněž kritizoval „okupaci křižáckých vetřelců”. Myslel tím kontingent mezinárodních sil Africké unie v Somálsku (AMISOM), které tvoří jednotky z Keni, Ugandy a Burundi. Vyzval přitom somálský lid k povstání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám