Hlavní obsah

Všechny bojující strany v Somálsku se dopouštějí zločinů

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechny strany, podílející se na bojích ve zbídačeném Somálsku, se dopouštějí vážného porušování mezinárodního práva. Ve své zprávě to uvedla americká nevládní organizace Human Rights Watch (HRW) s tím, že stav odnášejí hlavně civilisté, které kromě nynějšího hladomoru ohrožuje také skutečnost, že není nikdo, kdo by je ochránil.

Foto: Feisal Omar, Reuters

Armádní příslušník v Mogadišu

Článek

Zatímco islámští radikálové z organizace aš-Šabáb se dopouštějí vytrvalé brutality, provládní vojska zase svévolně zatýkají a zadržují lidi. Islamisté zavádějí zvláštní daně, násilně nutí muže do zbraně a z míst obývaných civilisty vedou své útoky. Ti, kdo uniknou jejich libovůli, dostávají se do područí provládních vojsk, které rovněž jednají svévolně. Nepomohou si ani lidé, kteří prchnou za hranice. Hrozí jim další vydírání či znásilnění, kterých se údajně vůči uprchlíkům dopouštějí policisté v Keni.

HRW svoji zprávu nazvala Nevíš, koho bys vinil. Všechny strany konfliktu vyzvala k ukončení zneužívání lidských práv a převzetí odpovědnosti.

Somálsko je bez funkční vlády dvě desetiletí. Většinu území ovládá aš-Šabáb zavádějící islámské právo šaría. Zemi sužuje hladomor, Světová zdravotnická organizace odhaduje, že potravinovou pomoc potřebuje 2,8 miliónu lidí. Stovky tisíc lidí uprchly za hranice, další 1,4 miliónu osob je v pohybu uvnitř hranic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám