Hlavní obsah

Vše se obrátí v prach. KLDR zveřejnila barvité video s útokem na jih

Novinky,
Pchjongjang
Aktualizováno

Severokorejský web DPRK Today (KLDR dnes) zveřejnil v pondělí propagandistický klip s útokem na Jižní Koreu. Ukazuje mohutné salvy raket, pod nimiž se hroutí sídlo jihokorejské prezidentky i vládní budovy, informoval list The Guardian.

BEZ KOMENTÁŘE: Propagandistické video KLDR hrozí útokem na sídlo jihokorejské prezidentkyVideo: DPRK Today

 
Článek

Osmaosmdesáti vteřinové video nazvané „Jestliže na ultimátum nebude odpovězeno“ přináší záběry na mobilní raketomety. Vystřelené rakety zničí tzv. Modrý dům, ve kterém sídlí prezidentka, i vládní budovy s komentářem: „Vše se obrátí v prach“.

Zachycuje ale také odhodlané posádky tanků a samohybných děl, která míří na jih.

Název videa zmiňuje ultimátum, ve kterém Pchjongjang požaduje, aby se jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje omluvila a potrestala lidi, kteří formulovali strategii letošního společného americko-jihokorejského vojenského cvičení. To je největší v historii a jeho součástí je i nácvik speciální operace dekapitace, při které by bylo odstraněno severokorejské vedení.

Video s jaderným útokem na USA 

Klip navazuje na jiné video Poslední šance, zveřejněné před deseti dny. To ukazuje, jak jaderná raketa vypálená z ponorky zničí Washington.

Nejprve přibližuje desetiletí napjatých vztahů Severní Koreje a Spojených států od korejské války před zajetím posádky americké špionážní lodě USS Pueblo v roce 1968 až k první krizi okolo severokorejského jaderného programu v 90. letech.

BEZ KOMENTÁŘE: Washington pod palbou v propagandistickém videu KLDRVideo: DPRK Today

Končí útokem rakety, která dopadne před Lincolnův památník a zničí budovu Kapitolu. Záběry doprovází text „Jestliže američtí imperialisté postoupí o jediný palec k nám, okamžitě je zasáhneme jadernými zbraněmi“.

Obě videa doprovází pompézní hudba jako z válečného filmu.

Vztahy KLDR a ostatních zemí jsou nejhorší od roku 2013, kdy země provedla svůj třetí jaderný pokus. Letos oznámila, že odpálila vodíkovou bombu. [celá zpráva] Čelí proto novým sankcím. [celá zpráva]

Tamní média už kvůli tomu obyvatele připravují na možný hladomor. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

V březnu KLDR hrozila preventivním útokem na Jižní Koreu včetně zásahu jadernými zbraněmi. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám