Hlavní obsah

Vraždil Krejčíř, prohlásil Kypřan u soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg

Kypřan Jorgos Luka v úterý řekl u jihoafrického soudu, že Radovan Krejčíř v roce 2010 zastřelil majitele sítě striptýzových klubů Teazers Lolly Jacksona. Z vraždy je však obviněn právě Luka, který se k ní policii přiznal.

Foto: Novinky.cz s použitím ČTK/AP a ČTK

Radovan Krejčíř

Článek

Jackson byl zabit 3. května 2010 v Lukově domě v Kempton Parku. Luka po vraždě zatelefonoval veliteli policejní rozvědky, k činu se přiznal a pak uprchl na Kypr. Vydán do JAR byl loni v únoru. V JAR pak výpověď změnil a od Jacksonovy vraždy se distancoval.

Kypřan nyní podepsal výpověď, v níž tvrdí, že Jacksona zabil Krejčíř kvůli sporu o 740 000 randů (tehdy 1,85 miliónu korun).  Důvodem vraždy měl být spor o legalizaci výnosů z trestné činnosti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

U soudu vypověděl, že utekl na Kypr, protože odmítl Krejčířovi pomoci při odklízení těla. Bál se prý o vlastní život. Krejčíř mu prý pak vyhrožoval, telefonoval mu na Kypr a řekl mu, že bude-li u soudu vypovídat proti němu, Krejčířovi lidé na Kypru ho zabijí.

Luka byl na Kypru zatčen. Ve vězení uvedl, že on nestiskl spoušť.

Prané peníze zmizely

Podle soukromého detektiva Paula O’Sullivana, který se snaží dostat Krejčíře za mříže, se všichni tři setkali v Lukově pronajatém domě. Krejčíř měl údajně pomoci vyprat peníze. Jacksonovi ukázal dokumenty, že mu převedl peníze na jeho offshoreový účet, ale tam žádné peníze nebyly.

Krejčíř nakonec zastřelil Jacksona a namířil na Luku. Přikázal mu naložit tělo do kufru jeepu, ale Lukovi se prý podařilo utéci, citoval jihoafrický Citypress O’Sullivana.

Krejčíř, který čelí několika obviněním, tvrdí, že s Jacksonovou vraždou nemá nic společného. Je také stíhán pro podezření, že plánoval vraždu O’Sullivana.

Luka má rakovinu

Luka měl před soudem vypovídat už v pondělí, ale nedostavil se. Jeho právník žádá, aby byl propuštěn ze zdravotních důvodů, protože údajně umírá na rakovinu a měl by mít možnost léčit se v soukromém zařízení. Nyní je držen ve vězeňské nemocnici v Pretorii. Očekává se, že předsedkyně soudu Geraldine Borchersová se k této žádosti v úterý vyjádří.

Luka byl hospitalizován v únoru s podezřením na tuberkulózu, ukázalo se však, že trpí rakovinou plic.

Reklama

Výběr článků

Načítám