Hlavní obsah

Vraždící americký voják byl ve stresu a pil, jeho kamarádovi utrhla nálož nohu

Washington
Aktualizováno

Seržant americké armády, který v neděli postřílel u Kandaháru 16 Afghánců, byl ve stresu a v den útoku pil. Uvedl to list New York Times s odvoláním na amerického představitele seznámeného s vyšetřováním případu. Obhájce uvedl, že byl dvakrát zraněn v Iráku a nebyl si jist svým zdravotním stavem. Den před masakrem viděl, jak jeho příteli nálož utrhla nohu, uvedl list Guardian.

Foto: ČTK/AP

Američtí vojáci v jižním Afghánistánu

Článek

„Bude to kombinace stresu, alkoholu a rodinných problémů. Prostě to v něm prasklo,“ uvedl úředník, který byl seznámen s průběhem vyšetřování incidentu, jenž ještě prohloubil propast mezi USA a Afghánistánem. [celá zpráva]

Zdravotní stav vojáka se během vyšetřování bude podrobně zkoumat. „Bude se zjišťovat jeho emocionální stabilita a mentální odolnost během jeho čtvrtého nasazení.“ Ženatý seržant, který má dvě děti, byl třikrát nasazen v Iráku a při posledním nasazení v roce 2010 prodělal traumatické poranění mozku, když se po explozi nálože převrátilo auto, v němž jel. V důsledku dalšího bojového zranění mu údajně musela být chirurgicky odstraněna část dolní končetiny.

Traumatické poranění mozku je dáváno do souvislosti se stresovým posttraumatickým syndromem. Američtí zákonodárci už dali najevo, že chtějí vědět, v jakém stavu byl opět postaven do služby a poslán do války v zámoří.

Advokát viní samu válku

Advokát John Henry Browne, který má vojáka obhajovat, ale zpochybnil tvrzení vyšetřovatelů ohledně rodinných problémů. Uvedl, že je šťastně ženat a má dvě děti ve věku tří a čtyř let.

Hovořil s řadou příbuzných vojáka i se samotným útočníkem, který si ho za obhájce sám vybral: „Byl několikrát vyznamenán. Dvakrát byl zraněn v Iráku na hlavě a na těle, takže si nebyl jist, zda byl dost fyzicky zdravý, aby se mohl vrátit (do války). Pak byl znovu nasazen v Afghánistánu. Vidí svou kariéru v armádě. Považoval za svou povinnost bojovat za Spojené státy,“ dodal ještě k motivaci vojáka.

Foto: Anthony Bolante , Reuters

Obhájce vojáka John Henry Browne

K útoku dodal, že den předtím viděl, jak nálož utrhla nohu jeho příteli.  "Utrhlo mu to nohu a můj klient stál přímo vedle něj," prohlásil obhájce ke zranění kolegy vojáka, které těžce zasáhlo celou posádku základny.

Ke zprávě vyšetřovatelů uvedl: “Vláda raději obviní jednotlivce, než aby vinila samu válku.“ Podle obhájce může být obviněn až za několik týdnů, uvedla ČTK.

Browne vyzval, aby se voják dočkal spravedlivého procesu: "Celé je to tragédie, o tom není pochyb. Je to ale jeden z našich chlapců a ti potřebují, aby se s ním zacházelo spravedlivě."

Kuvajt vojáka nechce

Americký voják byl ve čtvrtek převezen do Kuvajtu a v pátek ho čeká cesta do USA, zřejmě na základnu Fort Leavenworth. Cesta ho čeká už v pátek, protože Kuvajt je pobouřen přítomností vojáka na svém území. Američanům to dal jasně najevo,

Afgháncům zase vadí, že nebude souzen v Afghánistánu. Chtějí pro něj nejvyšší trest, který americké úřady nevyvrátily.

Úspěšný právník

John Henry Browne pracuje jako obhájce ve státě Washington 40 let. Specializuje se na obhajobu lidí obviněných ze závažných trestných činů. Mezi nimi byl i Colton Harris-Moore, který proslul pod přezdívkou bosý bandita. Díky Brownemu dostal trest na dolní hranici trestní sazby.

Soud ho poslal do vězení na šest a půl roku za několik loupeží během dvou let, při nichž mladík přistával kradeným letadlem ve venkovských oblastech a kradl automobily zaparkované na menších letištích.

Reklama

Výběr článků

Načítám