Hlavní obsah

Vojáci Africké unie zůstanou v súdánském Dárfúru déle

NEW YORK

Africká unie se rozhodla prodloužit mandát svých sil v súdánském Dárfúru až do konce roku. Rozhodnutí bylo oznámeno ve středu v noci po setkání hlav afrických států na Valném shromáždění OSN v New Yorku. Súdán to přivítal i když by dal přednost prodloužení o šest měsíců.

Článek

Jednotky Africké unie mají být posíleny o další vojáky z afrických zemí. Peníze na to mají dát Spojené národy a Liga arabských států.

"Prodloužení je vítané a bylo by lepší, kdyby prodloužení bylo mnohem delší, třeba na šest měsíců," uvedl súdánský ministr zahraničí Wasila Sammani. Zdůraznil, že preferuje síly Africké unie před vojáky OSN. "Vojáci Africké unie se již obeznámili se situací a s lidmi v regionu. Myslím, že pro mezinárodní společenství je snazší technicky a finančně podporovat síly Africké unie, které jsou již na místě, než začít od nuly s jinými silami, jako jsou třeba síly OSN."

Súdán se usilovně brání tomu, aby v zemi bylo 7000 vojáků Africké unie nahrazeny 22 000 modrých přileb OSN podle rezoluce Rady bezpečnosti. [celá zpráva] Súdánský prezident Umar Hasan Ahmad Bašír dokonce označil jejich výměnu za "sionistické spiknutí", které má oslabit země v oblasti s cílem "pomoci Izraeli". Obvinil Západ ze snahy plundrovat súdánské zdroje. Zpochybnil i hloubku humanitární krize. Obvinil organizace dobrovolníků v Dárfúru, že problém zveličují, aby mohli žádat více podpory a pomoci. [celá zpráva]

Rozhodnutí o prodloužení mandátu vojáků Africké unie přišlo den poté, co americký prezident George Bush kritizoval přetrvávající krizi v Dárfúru, kde za tři roky bojů zemřelo 200 000 lidí a další dva milióny jich musely opustit své domovy.

Mluvčí britského ministerstva zahraničí Lord Triesman však sdělil, že prodloužení nic neřeší a jen prodlužuje přechodné období před tím, než se problém opět dostane od OSN. Spojené národy chtějí do oblasti poslat silný kontingent, který by ukončil krizi. Na masakrech černošského obyvatelstva se totiž podílejí islámské milice džandžauí, které jsou skrytě podporovány vládou v Chartúmu. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám