Hlavní obsah

Virem zika se v Kolumbii nakazilo již více než 3100 těhotných žen

– Bogotá

Kolumbie odhalila již 25 645 případů onemocnění virem zika. Je mezi nimi také více než 3100 těhotných žen, oznámil v sobotu prezident Juan Manuel Santos. Kolumbie je po Brazílii druhou zemí nejvíce zasaženou tímto virem.

Foto: Mariana Bazo, Reuters

Vzorek krve od pacienta, kterého kousl komár rodu Aedes.

Článek

Kolumbijské úřady v pátek informovaly o úmrtí tří pacientů nakažených virem zika, kteří trpěli také relativně vzácným zánětlivým onemocněním nervové soustavy.

Virus, který přenášejí komáři druhu Aedes aegypti, vyvolává několikadenní horečky, nemoc má ale ve většině případů mírný průběh. Velkým nebezpečím je ale zřejmě pro lidské plody, neboť se nákaza spojuje s nedostatečným vývinem mozku.

Kolumbijský prezident Santos v sobotu v televizním vysílání prohlásil, že virus zika byl zjištěn u 3177 těhotných žen. Žádný případ mikrocefalie spojovaný se zikou ale zdravotníci v zemi prý zatím nezaznamenali.

Související téma:

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Desetiletý chlapec drží svého dvouměsíčního bratra, který se narodil s mikrocefalií.

Nákaza se objevila loni na podzim v Brazílii. Podle dnešních údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) se zatím rozšířila do 33 zemí. K nim patří latinskoamerické země, ale také Kapverdy a několik ostrovních států v Tichomoří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám