Hlavní obsah

Vietnamští vesničané upálili policisty kvůli zabavené půdě

Právo, BBC, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hanoj

Vietnamem znovu otřásá letitý spor mezi policií a zemědělci, jenž si nedávno vyžádal čtyři mrtvé. Incidenty, k nimž došlo minulý týden ve vesnici Dong Tam nedaleko Hanoje, zapříčinil plán armády postavit letiště na polích obdělávaných místními obyvateli.

Foto: Profimedia.cz

Vietnamský farmář na poli. Ilustrační foto

Článek

Výstavba začala už před třemi lety a vojáci postupně zabavili na 50 hektarů půdy. Ta je technicky ve vlastnictví státu a vláda ji může využít k jakémukoliv účelu, místní rodiny ale zdůrazňují, že o svá pole pečují po generace a nedostaly za ně odpovídající odškodné.

Dong Tam se na první stránky novin dostala již v roce 2017, kdy policie při protestech zatkla čtyři lidi za „rušení veřejného pořádku“, načež vesničané drželi takřka týden jako rukojmí bezmála 40 úředníků a propustili je až po slibu ústupků ze strany úřadů.

Spor se znovu naplno rozhořel minulý týden, kdy při masivní bezpečnostní operaci ve vesnici zemřel jeden z lídrů protestů, načež obyvatelé zaútočili a nakonec upálili tři policisty. Vláda označuje vesničany za teroristy, zatímco místní si stěžují na krutost policie.

Spory o půdu jsou ve Vietnamu běžné, málokdy ale dosáhnou takových rozměrů.

Jak podotkla stanice BBC, případ nabyl celonárodního měřítka i vzhledem k tomu, že rychle rostoucí ekonomika vede úřady k zabírání dalších pozemků za účelem hospodářského využití, a Vietnamci se obávají, že podobná zabavování budou stále častější.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám