Hlavní obsah

VIDEO: Vědci na Sahaře vyfotografovali vzácného geparda

LONDÝN
Aktualizováno

V Alžírsku se vědcům podařilo nafilmovat kriticky ohrožený a velmi vzácný poddruh geparda, jímž je gepard severoafrický (Acinonyx jubatus hecki). Zoologové odhadují, že jich žije nanejvýš 250 dospělých kusů na Sahaře a v zemích Sahelu.

Foto: Reuters

Kriticky ohrožený druh geparda severoafrického se podařilo vyfotit na jednu z kamer, které byly rozmístěny po území, kde zvíře žije.

Článek

První fotografie zvířete byly pořízeny v Alžírsku, kde zřejmě žije největší skupina gepardů severoafrických. Jejich populace je velmi fragmentovaná a žije rozptýleně na širokém pásu zemí Sahelu, sahajícím od Alžírska přes Niger, Mali, Benin, Burkinu Faso a Togo.

Kriticky ohrožený druh geparda severoafrického se podařilo vyfotit na jednu z kamer, které byly rozmístěny po území, kde zvíře žije.foto: Reuters

Snímky byl získány během systematického pátrání v centrální Sahaře na ploše o rozloze asi 2800 kilometrů čtverečních.

Gepard severoafrický se značně liší od dalších gepardů svým vzhledem, je velmi hubený.

:. Nedatovaný snímek geparda severoafrickéhofoto: Reuters

„O jeho populaci není skoro nic známo,“ uvedla Sarah Durantová z londýnské Zoologické společnosti, jež se na projektu podílela spolu Úřadem národního parku Ahaggar (OPNA). Zoologové proto míní spolupracovat i s Tuaregy, aby zjistili více o způsobu jeho života a nebezpečích, jež tomuto poddruhu geparda hrozí.

Výzkum má poskytnout informace o pohybech gepardů a způsobu jejich života.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám