Hlavní obsah

VIDEO: Thajské letiště otevřelo, po týdnu přistálo první dopravní letadlo

– BANGKOK

V Thajsku skončila blokáda letišť a uvězněným turistům tak konečně svitla naděje, že budou moci opustit zemi a odcestovat domů. Na letišti Suvarnabhumi ve středu přistálo první dopravní letadlo s cestujícími.

Článek

Vedení letiště Suvarnabhumi, které odbaví až 15 miliónů cestujících ročně, také oznámilo, že částečný provoz by mohl být obnoven do čtvrteční půlnoci. Termín uvedení do plného provozu zatím zůstává otázkou. Je totiž nutné terminál po osmi dnech demonstrací vyčistit, nastartovat opět počítačový systém a provést další kontroly.

K ukončení blokády letiště Suvarnabhumi a Don Muang dochází den poté, co thajský ústavní soud rozpustil tři ze šesti vládních stran a jejich vrcholným představitelům včetně premiéra Somčaje Vongsavata zakázal činnost v politice.

Odstoupením ministerského předsedy dosáhli demonstranti z řad příznivců Lidového spojenectví pro demokracii (PAD) svého cíle a ukončení blokád letišť už nic nestálo v cestě. Podle úterního vyjádření současného předsedy vlády Čavarata bude parlament o novém premiérovi jednat příští pondělí.

Očekávají se první starty letadel

V současnosti je letiště Suvarnabhumi částečně otevřeno jen pro odlety nákladních letadel. Ve středu ráno zde přistál první dopravní stroj z ostrova Pchúket. Podle agentury AP by z letiště ještě dnes odletět mezinárodní spoje do Sydney, Dillí, Tokia, Frankfurtu, Soulu a Kodaně. První mezinárodní spoje by mohly přiletět kolem půlnoci ve čtvrtek.

Blokáda thajských letišť v zemi uvěznila kolem 300 tisíc turistů včetně 500 Čechů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám